Lezing over Kamp Vught

In Hotel Centraal aan het Wilhelminaplein in Someren vindt op donderdag 17 mei een lezing plaats over Kamp Vught.

De lezing, die wordt georganiseerd door Heemkundekring De Vonder Asten-Someren, krijgt zaterdag 26 mei een vervolg met een excursie op locatie in Vught.

De lezing van donderdag begint om 20.00 uur.

De entree bedraagt € 3. Leden van De Vonder hebben gratis toegang.

Inleider en later in de maand excusieleider is Piet Pruijssers, oud-bankier in Altena en sinds 2013 gids bij Nationaal Monument Kamp Vught. Hij verzorgt wekelijks rondleidingen voor groepen (schoolklassen en groepen volwassenen).

In zijn inleiding schildert Pruijssers een historisch overzicht over het ontstaan van Kamp Vught. De bouw van Konzentrationslager Herzogenbusch, zoals het kamp officieel heette, begon in 1942. Kamp Vught werd geen vernietigingskamp zoals Auschwitz, maar desondanks zijn er zeker 750 mensen overleden dan wel ter dood gebracht.

Pruijssers zal onder andere spreken over de bewoners, de leiding en de organisatie, de drama’s die er hebben plaatsgevonden en over wie er zoal werden opgesloten.

Zo hebben achter het prikkeldraad van het kamp van februari 1943 tot september 1944 zo'n 3.100 mannelijke en vrouwelijke gevangenen - waaronder 600 joden - deel uitgemaakt van het Philips-Kommando. Naast scheerapparaten en knijpkatten produceerden zij daar ook meer 'kriegswichtige' producten zoals radiobuizen.

Het Philips-Kommando bood aldus bescherming aan gevangenen en zorgde er voor dat de 600 joodse werkers lange tijd vrijgesteld werden voor transport naar Duitsland. Achteraf gezien is dat voor veel van deze gevangenen een gelukkige omstandigheid geweest.

Inleider Pruissers zal diverse belangrijke gebeurtenissen in het kamp aan de orde stellen en zal ook verhalen over de naoorlogse periode van het kamp.

Leden van De Vonder krijgen binnenkort nog een aparte uitnodiging om zich aan te melden voor de zogenaamde Kleine Excursie, die zaterdag 26 mei naar Vught gaat.


Trefwoorden: kamp vught heemkundekring de vonder piet pruijssers
Geplaatst

dinsdag 15 mei 2018 | 14.45 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 18 mei 2018 | 08.01 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub