SIRIS.nl

Openbare vogelavond in Asten

Vogelvereniging Zang en Kleur uit Asten houdt op dinsdag 30 oktober een lezing verzorgd door Anton G. Tijhuis met als titel ‘En toen was er licht...’.

De lezing gaat over het gebruik van kunstlicht in de vogelkweek.

De overgrote meerderheid van de gespecialiseerde liefhebbers gebruikt kunstlicht om eerder met de kweek te kunnen beginnen en daardoor op tijd volwassen vogels op de shows te kunnen brengen.

Voor de vogelkweek moeten we vooral denken aan de traditionele TL-verlichting en de meer moderne LED’s. De belangrijkste gebruiker van kunstlicht is de mens. Daarom zijn lichtbronnen zo ontworpen dat wij mensen daar realistisch kleuren in kunnen zien en er ons ook verder goed in voelen. De verlichting die geschikt is voor mensen is niet automatisch ook geschikt voor vogels. Het oog van een vogel reageert namelijk veel sneller en ziet meer kleuren dan een menselijk oog. Anton begint met een uitleg van de werking van licht en hoe dat in het oog wordt waargenomen. Dan volgt een aantal voorbeelden waarin dat verschilt tussen mens en vogel. Daarna gaat Anton verder in op de consequenties van deze verschillen voor de keuze van een geschikte kunstmatige verlichting in een vogelverblijf. Uitgangspunt daarbij is dat we onze vogels ook wat betreft verlichting een omgeving moeten bieden die zo goed mogelijk overeen komt met hun natuurlijke omgeving. In het bijzonder besteed hij aandacht aan het spectrum van verschillende typen lampen, dat wil zeggen de kleuren die deze uitstralen en de sterkte waarmee die kleuren in het uitgestraalde licht aanwezig zijn.

Anton G. Tijhuis studeerde aan de Universiteit Utrecht en aan de TU Delft in 1987 (cum laude). Van 1976-1993 was hij werkzaam aan het Laboratorium voor Elektromagnetisch Onderzoek aan de Technische Universiteit Delft. In 1993 werd hij benoemd tot hoogleraar elektromagnetica aan de faculteit elektrotechniek van de Technische Universiteit Eindhoven. Sinds 1996 is hij consultant bij de T.N.O., Den Haag, Nederland. Zijn onderzoeksinteresse is gericht op elektromagnetische velden en hun toepassing op detectie- en syntheseproblemen uit verschillende gebieden van de elektrotechniek.

De lezing begint om 20.00 uur en alle vogelliefhebbers uit de regio zijn hiervoor uitgenodigd.

De lezing vindt plaats in zaal Van Hoek aan de Markt 12 in Asten.

De entree is gratis.