SIRIS.nl

Pauluskerk van de aardbodem verdwenen

De Pauluskerk aan de Kerkweijerstraat in Someren-Noord is van de aardbodem verdwenen.

Op vrijdag 23 november werd de laatste staande muur naar beneden gehaald. Na vijftig jaar is er enkel een vlakte met wat puin.

De Pauluskerk, gesticht in 1965, was het middelpunt van de Paulusparochie in Someren-Noord. Omdat die parochie er eerder was dan de kerk (de eerste steen werd pas in 1967 gelegd) moesten de parochianen van de nieuwe kerkgemeenschap eerst nog elders gehuisvest worden. Zij konden terecht in de kantine van de LTS aan de Kanaalstraat. Dit was een zogeheten 'noodkerk', waar weinig meer aanwezig was dan de basisbenodigdheden: podium, altaar, stapelstoelen. Ook de aula van de Paulusschool deed dienst als plek van samenkomst.

Ondertussen werd begonnen met de bouw van een nieuwe kerk. De bouwpastoor was pastoor Lammers. Voor het ontwerp van de nieuwe kerk tekende de architect Van Heugten. Voor de financiering van het kerkgebouw was wel een bijdrage van het Rijk, het Bisdom en de Lambertus­parochie beschikbaar, maar de parochianen moesten zelf nog 100.000 gulden bijeen brengen, om de exploitatie van het kerkgebouw verantwoord te maken. De Somerense bevolking bracht via allerlei acties een groot gedeelte van het benodigde geld bijeen en op 17 september 1967 werd de eerste steen gelegd.

Het resultaat was een moderne kerk. Opvallend aan het interieur was dat deze in het teken stond van een kring. De stoelen vormden de ene helft, en met het kerkkoor achter het altaar werd de cirkel rondom het altaar gesloten. Een bijzonder gebouw, dat in 1968 werd ingezegend door mgr. Bluijssen.

Op 5 februari 2017 deed de Pauluskerk voor de laatste maal dienst als plek van de rooms-katholieke eredienst.