Enquête over verlichting in openbare ruimte

De gemeente Asten houdt een enquête over verlichting in de openbare ruimte.

Verlichting wijst de weg, maakt de leefomgeving zichtbaar en zorgt zo voor een verkeersveilige en sociale veilige leefomgeving. Je kunt dus zeggen dat we licht nodig hebben. Maar de vraag is waar, hoeveel en wanneer?

Hebben we alle verlichting nodig, misschien hebben bewoners er last van en wat te denken van de natuur om ons heen. Te veel licht kost onnodig energie en geld. Tevens is het schadelijk voor het milieu. Het kan dus best minder of liever slimmer.

We fietsen bijvoorbeeld met zijn allen veel, maar niet de hele nacht dus waarom moeten we de paden continu volledig verlichten?

Er zijn alternatieven voor verlichting die ervoor zorgen dat het verloop van de weg of het fietspad goed te zien is. Voorbeelden hiervan zijn het wegdek een lichtere kleur geven (Veldweg), aanbrengen van reflecterende strepen (fietspad Kloosterstraat-Ommelse Bos), schrikhekken of reflecterende bermverharding (Beekstraat). Op enkele locaties in Asten heeft de gemeente hier proeven mee uitgevoerd.

Ook op de Eikelaar is de gemeente met een proef gestart met dynamische verlichting van het fiets-/voetpad. Dit betekent dat, als er geen fietsers zijn, de verlichting brandt op 10%. Komt er een fietser aan dan gaat de verlichting dankzij sensoren volledig aan. Hiermee wordt circa 50% energie bespaard.

LED-verlichting, dimmen en dynamische verlichting zijn logische stappen in het verduurzamen. Hierop wil de gemeente Asten de komende periode inzetten om te kunnen voldoen aan het energie akkoord. Ook de sociale veiligheid, verkeersveiligheid en lichtvervuiling zijn belangrijke thema’s in de komende beleidsperiode. Licht waar nodig, donker waar mogelijk. 

De gemeente is benieuwd naar uw mening.

Op www.asten.nl staat een enquête over licht in de openbare ruimte. U kunt deze invullen tot en met donderdag 14 februari.


Trefwoorden: straatverlichting verlichting
Geplaatst

donderdag 31 januari 2019 | 07.37 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 31 januari 2019 | 07.52 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub