In Helmond staat een huis met een trapgevel in neobarokstijl dat van oudsher de naam ‘Oudt Peelandt’ draagt.

Peelland is de benaming voor het zuidoostelijk deel van Noord-Brabant. In de 16e eeuw werd de naam Peelandt nog veel gebruikt. In 1574, tijdens herstelwerkzaamheden, werd in het huis een gevelsteen ingemetseld, die connecties heeft met zowel Someren als Asten.

Midden in het centrum van Peelandt lagen in die tijd onder andere de gemeenten Deurne, Liessel, Vlierden en Asten. Dit historisch en bouwkundig zeer interessant gebouw staat op de nominatie om afgebroken te worden.

Na de uiteindelijke sloop van het huis wordt de belangrijke gevelsteen, samen met andere ornamenten, overgeplaatst naar een nieuw pand in de Ameidestraat in Helmond dat de naam ‘Oudt Peelandt’ krijgt.

De gevelsteen vertegenwoordigt de roemrijke geschiedenis van het centrale deel van het Peelandt, zeker ook omdat het familiewapens vermeldt van families die afkomstig zijn van een aantal betrokken gemeentes of eigendom is geweest van belangrijke families uit die gemeentes.

Daarom is het behouden van de gevel inclusief de gevelsteen van groot belang voor alle gemeentes die midden in het Peelandt gelegen zijn.

 

 

 

 


Trefwoorden: oudt peelandt helmondse gevelsteen
Geplaatst

vrijdag 08 februari 2019 | 11.42 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 08 februari 2019 | 12.21 uur

Auteur

Erik Bukkems


businessclub