SIRIS.nl

Wandelen met De Stappers in Baarle-Nassau en Baarle-Hertog

KBO-wandelgroep De Stappers gaat op donderdag 21 februari wandelen in de Belgische grensstreek, in het merkwaardigste dorp ter wereld, waar dertig stukjes België en Nederland in elkaar verweven zijn: Baarle-Nassau en Baarle-Hertog.

Een dorp met twee gemeentebesturen met twee burgemeesters, twee postkantoren en twee scholen.

Het is één bevolking met twee nationaliteiten.

Iedereen die zin heeft om mee te lopen is welkom.

De groep vertrekt om 8.00 uur bij de Ceresstraat in Asten.

In Baarle is er sprake van een enclavesituatie. Een enclave is een stuk grondgebied dat geheel omringd is door grondgebied van een andere staat. Wat Baarle zo uniek maakt is dat er niet sprake is van één enclave, het zijn er dertig in totaal. En van deze dertig zijn er ook nog acht enclaves die in deze enclave nog een andere nationaliteit herbergen. 

De basis van deze unieke situatie werd in 1198 gelegd door de Heer van Breda, Godfried II. Zijn gebied, waaronder Baarle, lag tussen Hertogdom Brabant en het Graafschap Holland. Toen de graaf van Holland aanspraak maakte op dit gebied sloot Godfried zich aan bij Hertogdom Brabant. Godfried werd daardoor leenman van Breda, maar kreeg hij ook enkele stukken woeste grond bij Baarle. De vruchtbare grond behield de Hertog voor zichzelf. Dit werd later Baarle-Hertog. Door erfopvolging kwam het bezit van Godfried later in handen van het geslacht Nassau. Dit werd het latere Baarle-Nassau.

Het eerste deel van de tocht gaat door een wat saaier landschap dat zwaar beschadigd is door de ruilverkaveling. Echter wanneer we het Merkske bereiken, een zijriviertje van de Mark, schieten woorden bijna tekort. Het is nu weliswaar winter maar de geoefende natuurwandelaar herkent meteen de waarde van dit gebied. Houtsingels, bramenwalletjes, bloemrijke graslanden en poelen tooien het landschap.