SIRIS.nl

Nuttige themabijeenkomst Alcohol en Jeugd

Op woensdag 27 maart vond in het gemeentehuis in Asten de themabijeenkomst ‘Alcohol en Jeugd’ plaats.

Initiatiefnemer van de thema-avond was de Astense gemeenteraad, die overigens tijdens deze avond een luisterende rol had.

Het doel van de avond was raadsleden, samen met deskundigen en betrokkenen, een beter beeld te geven van deze thematiek.

Als opzet was gekozen voor een actieve discussieopstelling. De deelnemers aan de discussie waren de worstelende ouders, vertegenwoordigers van de horeca, organisatoren van evenementen, politie, onderwijs, HALT, GGZ en Novadic.

Dagvoorzitter Geert Bukkems begon de avond met het presenteren van feiten en cijfers. Asten heeft de eer het hoogste percentage (11%) overmatige drinkers in haar midden te hebben. Officieel ben je een overmatige drinker als je per week gemiddeld 14 (vrouw) of 21 (man) glazen alcohol drinkt. In Nederland is ongeveer 9 procent een overmatige drinker. 

In de eerste discussieronde ging het over de vragen: welk beeld hebben de diverse betrokkenen en waar worstelen zij mee in de dagelijkse praktijk?

Na de pauze werden antwoorden gezocht bij de vragen: wie heeft of neemt welke verantwoordelijkheid, hoe helpen we elkaar en zijn er oplossingsrichtingen?

Dat jongeren onder de achttien toch drinken ligt vooral aan de opvoeding van de ouders en omgeving.  Ze zijn het eens met NIX-18 maar staan toch, bewust of onbewust, toe dat hun kinderen regelmatig een pilsje of wijntje drinken. Groepsdruk is de grootste boosdoener. Iedereen was er wel over eens dat er nog meer gehandhaafd moest worden. Niet alleen in cafés, maar ook op evenementen zoals de biercantus en met carnaval.