SIRIS.nl

Magistrale vijfde Passion Heusden

Op donderdag 18, vrijdag 19 en zaterdag 20 april werd in de H. Antonius van Paduakerk van Heusden voor de vijfde keer het lijdensverhaal van Jezus vertolkt in de Passion Heusden.

Het publiek genoot op alle drie de avonden van deze magistrale opvoering.

Het lijdensverhaal van Jezus van Nazareth werd dit keer bekeken door de bril van een van de betrokkenen bij dit verhaal. Dit jaar maakte Simon van Cyrene (de man die het kruis van Jezus overnam) de aanwezigen deelgenoot van zijn bewondering voor Jezus en wat het allemaal met hem heeft gedaan.

Dit alles in een muzikale omlijsting door het koor Incantare en orkest Naś Orkestar onder leiding van Rusmin Madesko. Zij brachten samen met verschillende solisten nummers ten gehore van o.a. REM, U2, Enya, Ruth Jacott, Heart en Bruce Springsteen.

Simon van Cyrene was de man die naastenliefde toonde toen hij (weliswaar gedwongen) het kruis overnam van Jezus na zijn val. Maar wat dat moment voor hem betekende werd door Jack Swaanen perfect verwoord. In woord, spel en muziek werd het lijdensverhaal van Jezus uitgebeeld.

Jack was de bedenker van de teksten en wist op zijn kenmerkende manier over te brengen wat het deed met deze Simon.

Daarbij werden de juiste muzieknummers uitgezocht door Rusmin Madesko. Deze muzikale duizendpoot weet in muziek de boodschap kracht bij te zetten. Met zijn koor Incantare (onderdeel van Muziekvereniging Jong Nederland Asten), zijn eigen orkest ‘Naś orkestar’ en de backing vocals heeft hij de totale muzikale omlijsting van deze Passion naar een hoger plan weten te brengen. Op inspirerende wijze wist hij het publiek mee te nemen. Vooral in het laatste nummer The Rising kwam dit goed naar voren: er werd bewogen en geklapt.

Maar ook wist hij op bezielende wijze de hoofdpersonen Jezus (Tim van Dongen) en Maria Magdalena (Manon Verbruggen), die beiden op weergaloze wijze voor de eerste maal meewerkten aan de Passion, hun rol te laten spelen en zingen alsof ze al vaker met dit bijltje hadden gehakt. Als ervaringsdeskundige (hij speelde de rol van Jezus in eerdere versies) kon hij hen begeleiden naar de prestatie die zij moesten leveren.

En Jezus en Maria Magdalena stelden hem en het publiek niet teleur. Alle drie de uitverkochte avonden wisten zij, samen met de andere solisten en figuranten, het publiek te boeien met hun spel en zang. Het was soms muisstil in de Belevingskerk in Heusden.

Deze kerk leent zich uitstekend voor dit soort vieringen. Het door regisseur Jolande van den Boomen tot in detail uitgewerkte spel-, licht en geluidsplan maakte het voor de toeschouwer een ware belevenis. Voor Jolande van den Boomen en de samenstellers Jack Swaanen en Rusmin Madesko zal het een zware dobber worden om deze editie te evenaren. Ondersteund met mooie beelden, effecten en goed getimede inzet van de spelers en muziek, zorgden zij ervoor dat de vele uren inzet werden beloond met misschien wel de beste uitvoering in het vijfjarig bestaan van Passion Heusden. 

Jack Swaanen sloot deze Passion af met de boodschap dat Simon van Cyrene lang geleden naastenliefde toonde; iets wat tegenwoordig in een tijd van individualisering niet meer zo vanzelfsprekend is. Toon eens respect, kijk eens om je heen, #doeslief.