SIRIS.nl

Folkloristisch meifeest met het plaatsen van een Meiboom

Het is maar goed dat er mensen en organisaties zijn die de oude gebruiken en tradities levendig houden.

Op die manier blijft ons verleden in stand en dragen we de gewoontes, gebruiken, rituelen en festiviteiten op een vrolijke manier over op onze kinderen en (achter)kleinkinderen.

Het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind hecht veel waarde aan het in stand houden en overdragen van die folklore. Zo worden in het museum oude ambachten in stand gehouden en koestert men wat vroeger zo vanzelfsprekend was. Het leven en werken in de Peel is een van die thema’s die op een aansprekende manier te beleven is.

Op zondag 5 mei wordt samen met de bezoekers een prachtig versierde meiboom geplaatst. Het planten van een meiboom is een erg oud gebruik dat nog altijd voorkomt in grote delen van Europa. De mensen vieren dat de natuur ontwaakt en hopen op een goede oogst en groei van de veestapel.

Het planten van de boom zorgt volgens overlevering dan ook voor vruchtbaarheid van het vee, de akkers en de mensen. En natuurlijk hoort bij het planten van de meiboom feest en vrolijkheid. Dat is waar het Limburgs openluchtmuseum ook bekend om staat. Dus, zin in het oefenen van een ouderwets dansje onder een echte Meiboom? Dan ben je zeker in Nederweert-Eind van harte welkom.

Natuurlijk zijn heel veel oude ambachten volop in bedrijf. Zal de bakker weer kneden en verrassen met heerlijk vers gebak, maakt de smid weer muziek op het aambeeld. De vlechters zullen mooie manden maken en er worden overheerlijke pannenkoeken en wentelteefjes gebakken.

In de herberg en op de terrassen buiten staat de koffie klaar, terwijl de kinderen volop genieten van de ruimte en het speeltuig in het museum. Ouderwets genieten en van alles te ontdekken, bewonderen en te beleven. De muziek wordt verzorgd door Fer Hendrix.

Het museum is op zondaf 5 mei open van 13.00 tot 17.00 uur.

Woensdag 8 mei Kindermiddag met mandenvlechten en ravotten

De vlechtmiddag voor kinderen is altijd spannend. De mandenvlechters vertellen de kinderen alles wat ze willen weten over wilgentenen, waar ze groeien en hoe je ermee kunt vlechten. De mandenvlechters staan te popelen om de kinderen het vlechten met wilgentenen te leren.

Onder leiding van ervaren vlechters wordt een mooi werkstuk gemaakt dat na afloop mee naar huis gaat. En als je klaar bent met vlechten dan kun je je naar hartenlust uitleven op de wasplaats of in de speeltuin. Of neem eens een kijkje bij de dieren. Op deze middag zijn voldoende kindergidsen aanwezig om mee te helpen. Bekijk het kinderdag programma op www.eynderhoof.nl.

Het museum in Nederweert Eind is deze middag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.