SIRIS.nl

PHV De Trouwe Vriend 60 jaar

De politiehondenvereniging De Trouwe Vriend in Asten bestaat zestig jaar.

De officiƫle start werd op 1 juli 1959 gemaakt in de Polderse bossen.

Na verloop van jaren kwamen er steeds meer woningen in de buurt (Eikelaar) en kreeg de Polderse bossen steeds meer een recreatieve bestemming.

In goed overleg met de gemeente werd het oefenterrein ongeveer vijftien jaar geleden verplaatst naar de Dennendijk/Hutten.

De club is altijd erkend door de landelijke Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging. Bij De Trouwe Vriend wordt de basis gelegd voor de praktijk als politiehond. Jonge honden worden opgeleid en afgericht. Over het algemeen zijn dit herdershonden of bouviers.

Wanneer de honden ongeveer drie jaar zijn, wordt er deelgenomen aan een keuring (examen) waarna de honden worden verkocht en in de politiepraktijk worden ingezet. Wanneer de hond niet wordt verkocht, kan de geleider deelnemen aan wedstrijden en/of demonstraties.

De Trouwe Vriend heeft in haar bestaan veel honden afgericht en voor politiediensten afgeleverd. De club telt achttien leden en heeft ook een erkende pakwerker.

De afgelopen jaren was De Trouwe Vriend uit Asten meerdere keren vertegenwoordigd tijdens de landskampioenschappen.

Zaterdag 25 mei staat in het teken van het zestigjarig bestaan van de vereniging. Die dag is er op het oefenterrein van De Trouwe Vriend een stelavond, waaraan twintig geleiders met hun honden deelnemen. Er worden door elke combinatie drie oefeningen getoond, waarbij de hond onder verschillende omstandigheden een vluchtende pakwerker tot staan moet brengen. Vanaf 18.00 uur is er een demonstratie vanuit een andere discipline.

Het spectaculaire stelwerk begint om 19.00 uur.

Iedereen is welkom. De toegang is gratis.

Voorafgaand aan deze avond is er de gelegenheid om de jubilerende vereniging te feliciteren.