SIRIS.nl

Patroonsdag gilde St. Lambertus Someren-Eind

Op zaterdag 14 september vierde gilde Sint Lambertus uit Someren-Eind de jaarlijkse patroonsdag.

Tijdens deze dag vond ook de receptie plaats in gildehuis café Jan van Tieskes voor de jubilarissen Eric Verberne, 25 jaar lid (vendelier), Angelina Knapen-van Leuken en Bert Hoeben, beiden 40 jaar lid, de nieuwe Koning Thjeu Knapen en Keizer Jos van de Kruijs.

Voor het eerst in haar bestaan heeft het Gilde, dat in 2020 haar 125-jarig jubileum viert, een Keizer én een Keizer in de wacht.

Keizer wordt men binnen het gilde wanneer men zich twee opeenvolgende keren tot Koning heeft geschoten en zich vervolgens weer tot Koning schiet. Keizer ben je voor het leven en er kan maar één Keizer binnen het Gilde zijn. Degene die zich bij het leven van de huidige Keizer tot Keizer schieten krijgen de titel Keizer in de wacht.

Tijdens het Koningschieten op kermiszaterdag 22 juni 2019 heeft Jos van de Kruijs zich tot Keizer geschoten. Jos was Koning van 2009 tot 2011 en 2011-2013 en schoot Kermiszaterdag voor de derde maal de vogel naar beneden. Vervolgens moest er weer opnieuw geschoten worden voor de titel van Koning en Thjeu Knapen, die ook in de race was om Keizer te worden, schoot zich toen tot Koning én Keizer in de wacht. Thjeu was Koning van 1993-1995 en 1995-1997.