SIRIS.nl

Samen sterk tegen Huntington bij de Zevenheuvelenloop

Een bus vol sporters en supporters vertrok op zondag 17 november van Asten naar Nijmegen om deel te nemen aan de Zevenheuvelenloop.

Dit om aandacht te vragen voor de ziekte van Huntington, een dodelijke, erfelijk progressieve ziekte die ook Esther van Loon uit Asten heeft.

Haar man Bas neemt jaarrond deel aan allerlei sportactiviteiten om aandacht voor deze ziekte te vragen.

Zondag werd hij door 26 sportieve vrienden uit Asten e.o. ondersteund: 22 liepen de 15 kilometer lange Zevenheuvelenloop en 4 vrienden fietsten van Asten naar Nijmegen.

En dat alles voor het goede doel.

De ziekte van Huntington is een dodelijke erfelijke progressieve ziekte met symptomen van Alzheimer, ALS en Parkinson. Er rust een groot taboe op deze ziekte. “Een taboe dat wij willen doorbreken door ons verhaal openbaar te maken”, vertelt Bas. “Frustrerend is dat deze ziekte met onderzoek gestopt kan worden, maar er vanuit de overheid geen geld voor onderzoek wordt vrijgemaakt. Daarom is in 2016 het Campagneteam Huntington opgericht. En liepen wij zondag als vriendengroep mee om meer bekendheid te genereren én geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar Huntington.”

“Het was een hele bijzondere en onvergetelijke dag die startte met een ontbijt in Nobis. Daarna in de bus, op naar Nijmegen. Geweldig om te zien hoe iedereen zo zijn best heeft gedaan. De sporters in gesponsorde Huntingtonshirts in ’t lopersveld en de supporters met Huntingtonspandoeken langs de lijn. Alles voor het goede doel. En niet alleen op deze dag. Ook in de voorbereiding is veel aandacht gevraagd via bijvoorbeeld social media. En met resultaat, want er is inmiddels een bedrag van meer dan €15.000 opgehaald. Hiermee zijn alle 15 kilometers van de Zevenheuvenloop gesponsord. Supertrots zijn wij hierop. Het is een geweldig hart onder de riem voor ons gezin en andere lotgenoten die met deze ziekte te maken hebben” vertelt Bas. “En het stopt hier niet. Ik blijf doorgaan met activiteiten om aandacht voor deze ziekte te vragen. Want deze ziekte moet de wereld uit.”

Wil je meer weten over Huntington? Kijk dan op huntington.nl of campagneteamhuntington.nl.

Bijdragen kan via bit.ly/CTH7HL of deze website onder Esther en Bas van Loon. onder Esther en Bas van Loon.

De foto's zijn gemaakt door Leon van Loon.