SIRIS.nl

Lezing De bevrijding van de Peel in 1944

Op maandag 13 oktober verzorgt Jack Didden de tweede aflevering van de lezingenreeks Gedonder in de Peel met een lezing over de bevrijding van de Peel in 1944.

De ontvangst met koffie/thee vanaf 19.30 uur. Aanvang presentatie 20.00 uur. Entree € 7,50.

6 juni 1944, operatie D-day. De bevrijding van Europa is op handen. De opmars van de geallieerden verloopt voorspoedig. Medio september trekt het bevrijdingsleger bij Maastricht en Valkenswaard de grens over. Door Operatie Market Garden zou heel Nederland worden bevrijd. De bevrijding van de Peel zou hooguit enkele dagen in beslag nemen. Toch? De bekende en grote tankslag bij Overloon en bijna twee maanden felle strijd bij Neerkant en Liessel bewijzen dat de bevrijding van de Peel ‘a hell of a job’ was. En dan was er ook nog de modder, regen, modder en nog meer regen …

Jack Didden zal deze avond ingaan op de minder bekende aspecten van de bevrijding van Brabant. Hierbij zal hij vooral de rol van een geïmproviseerde eenheid, de Kampfgruppe Chill, belichten en de grote invloed die deze gevechtsgroep gehad heeft op het krijgsverloop in de periode 5 september tot 9 november 1944. Hij zal duidelijk maken dat deze betrekkelijk onbekende eenheid roet heeft gegooid in de geallieerde plannen en er mede voor heeft gezorgd dat de oorlog in Europa met maanden werd verlengd. Na de pauze zal Didden zich richten op de bevrijding van de Peel en de diverse fasen tussen medio september en medio november de revue laten passeren.

Dr. Jack Didden (*1952) studeerde Engelse Taal en Letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij werd leraar op zijn oude middelbare school, het Dr. Mollercollege in Waalwijk. Hij is gepromoveerd op een onderzoek naar de Kampfgruppe Chill. Hij publiceerde tien boeken over lokale geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog, veelal met Maarten Swarts. Hij leverde bijdragen aan verschillende bundels en schreef zes kinderboeken.