SIRIS.nl

Veertig jaar Stichting Werkgroep Een Aarde

In 1974 vierde zuster Elly Verrijt uit Heusden haar professiefeest en ter gelegenheid van dit feest werd een H. Mis opgedragen in de Antoniuskerk in Heusden.

Tijdens de preek vertelde zij met veel enthousiasme over haar werk. De tekstgroep, die de Heilige Mis voorbereid en verzorgd had, was zo onder de indruk van deze preek, dat ze spontaan besloten een werkgroep op te richten om haar geldelijk en moreel te steunen. Die kleine werkgroep bestond destijds uit Gerard le Noble, Rina Jansen, Carolien van den Boomen en Toon Snijders.

Stichting Werkgroep Een Aarde was geboren en bestaat dus in 2014 veertig jaar.

De werkgroep koos er voor om Astense ontwikkelingswerkers, die door hun kloosterorde of familie verbonden waren met Asten, te steunen. Er werd besloten om ‘klein’ te blijven, omdat de leniging van kleine noden zo moeilijk haalbaar was bij de grote organisaties.

Rond het bestuur groeide een kring van sympathisanten, die regelmatig aan Een Aarde doneerden in de vorm van geld, kleding en meubels.

Voor het verkrijgen van een rechtspersoonlijkheid liet de werkgroep zich in 1975 als Stichting inschrijven onder de naam “Stichting Werkgroep Een Aarde”. De eerste ontwikkelingswerkers, die gesteund werden, waren: zr. Annemieke Kaag, zr. Grarda van de Ven, Piet van Deursen, zr. Hoes, pater Piet van Horne en pater Victor Margot.

In de beginjaren werd de gebrachte kleding gesorteerd in de schuur van Gerard le Noble in de Beemdstraat in Heusden. In december 1979 verhuisde de kringloopwinkel van Een Aarde naar de Diesdonk in Asten om, jaren later, weer te verhuizen naar een pand aan de Ommelseweg.
In 2000 verhuisde de kringloopwinkel naar de huidige lokatie aan de Brand in Asten.
Het kledingwinkeltje daarentegen is al circa 30 jaar gevestigd op de huidige lokatie achter de H. Maria Presentatiekerk aan de Wilhelminastraat in Asten.

Anno 2014 is aan de doelstelling van de Werkgroep Een Aarde en aan de activiteiten, zoals de kringloopwinkels, de vlooienmarkt, de loterij en dergelijke niet zoveel veranderd t.o.v. de beginjaren. Alleen de verhuur van marktkramen is toegevoegd. Met een werkgroep van ongeveer honderd vrijwilligers is de grootste verandering, vergeleken met de beginjaren, de forse groei van het aantal projecten, dat ondersteund wordt. Inmiddels ondersteunt Een Aarde, in een 28-tal landen, 57 projecten.

Een projectcommissie, bestaande uit zeven personen waarvan twee bestuursleden van de stichting, bekijkt zorgvuldig welke projecten ondersteund worden en ziet ook nauwgezet toe dat de verkregen middelen goed aangewend worden. Ieder lid van deze commissie is een aantal projecten toegewezen, waarvoor hij of zij als contactpersoon fungeert.

In 2013 is er voor een totaal bedrag van € 178.935 aan projecten ondersteund en de onderverdeling van dit bedrag is als volgt :
Scholing € 81.055
Huisvesting € 39.155
Eerste levensbehoeften € 23.185
Gezondheidszorg € 20.690
Overig € 14.850

Het veertigjarig jubileum wordt op zondag 26 oktober gevierd.

De dag start om 10.30 uur met een eucharistieviering in de H. Maria Presentatie Kerk in Asten m.m.v. het Astens zangkoor Vocal Surprise.

Direct daarna is er een koffietafel voor alle werkgroepleden van Een Aarde in zaal van Hoek.

Op zondagmiddag vinden er in gemeenschapshuis De Klepel in Asten tal van jubileumactiviteiten plaats met o.a. optredens van Horlepiep en Sakkerdju. Deze middag begint om 14.00 uur en eindigt om 17.00 uur.

In januari 2015 verhuizen alle kringloopwinkels van Een Aarde naar een nieuwe locatie, gelegen aan de Molenakkers 11 in Asten. Vanaf dat moment worden alle verkoopactiviteiten op deze locatie gecentraliseerd.

Ook is het streven om de openingstijden te verruimen. Om dit mogelijk te maken zoekt Stichting Werkgroep Een Aarde naar enthousiaste vrijwilligers.

Aanmelden kan bij Henriëtte Cortooms, tel. 0493-693441 en Helma Peerlings, tel. 0493-696487.

Meer info: www.eenaarde.nl.