SIRIS.nl

Scholenproject in Someren

Ook dit jaar is er in Someren weer een scholenproject over mensen met beperkingen.

De start is op donderdag 12 mei.

Het scholenproject is van groot belang bij de bewustwording voor het leven met een beperking. Someren moet, volgens de organisatoren, een ‘Allemansgemeente’ zijn, waar samenleven een groot goed is.

Kinderen van groep 8 van de basisscholen uit Someren kruipen één dag, op een dinsdag of donderdag, in de huid van mensen met een beperking.

Zo'n dag bestaat uit twee blokken. In het ochtendgedeelte wordt het leven van iemand, die doof(slechthorend), blind en/of rolstoelgebonden is, beleefd door de kinderen door het doen van de dagelijkse boodschappen in het centrum van Someren.

Eén groepje kinderen gaat naar het Slievenpark om daar met een rolstoel, een rollator en krukken op de diverse bodembedekkingen en hindernissen te oefenen. Een andere groep gaat zich buigen over het wonen in een aangepaste woning in Sonnehove en Sonnehoek.

Met de ervaringen van de ochtend gaan de ervaringsdeskundigen en de kinderen terug naar school waar gezamenlijk de lunch gebruikt wordt.

Ook hier weer een leermomentje omdat de ervaringsdeskundigen soms geholpen moeten worden met het vinden van het eten en drinken, of met het smeren en snijden van het brood.

’s Middags wordt alles geëvalueerd met soms heel persoonlijke en intieme vragen.

Data:

Donderdag 12 mei: De Brigantijn
Dinsdag 17 mei: Sint Jozefschool (Someren Heide)
Donderdag 19 mei: LeerRijk
Dinsdag 24 mei: Mariaschool 8b
Donderdag 26 mei: Mariaschool 8a
Dinsdag 31 mei: ’t Rendal (Lierop)
Donderdag 2 juni: De Vonder 8 (Someren-Eind)
Dinsdag 7 juni: De Ranonkel
Donderdag 9 juni: De Vonder 7/8