SIRIS.nl

Zes jubilarissen bij Muziekvereniging Juliana

Op zaterdag 23 april huldigde Muziekvereniging Juliana uit Someren-Eind zes jubilarissen.

Tjeu Snoek is 25 jaar lid en Lei van den Eijnde 40 jaar. Ko Janssen en Henk Tielen vieren hun vijftigjarig lidmaatschap en Tiny Veltrop en Frans Overman zijn zestig jaar lid.

Na de Heilige Mis uit dankbaarheid in de kerkruimte in De Einder was er een drukbezochte receptie in zaal De Platte Vonder.

Tiny Veltrop is zestig jaar lid van de vereniging. Tiny is behalve slagwerker ook al zo’n twintig jaar tambour-maître van Juliana. Bij zijn verdiensten voor de vereniging mag zeker niet zijn taak als barbeheerder vergeten worden, toen de muziekfeesten nog in een grote tent gehouden werden. Samen met zijn echtgenote Tineke, was hij elk jaar en iedere dag van de muziekfeesten opnieuw van de partij. Hij is ook twaalf jaar lid geweest van het Muziekfeestencomité. Bij de slagwerkgroep speelt hij nog steeds zijn partij mee, ook al is de muzikale moeilijkheidsgraad de laatste jaren flink gestegen.

Frans Overman viert ook zijn zestig jarig jubileum. Hij is op zevenjarige leeftijd begonnen in Tilburg bij harmonie Lecho des Montagne, waarin hij speelde vanaf zijn negende. Hierna was hij ook zeven jaar muzikant bij Fanfare Concordia in De Rips. Vandaar uit ging Frans naar het conservatorium waar hij een opleiding volgde op waldhoorn. In april 1972 verhuisde Frans naar Someren-Eind en werd hij lid van het harmonieorkest. Hij speelde schuiftrombone en eindigde op tuba zijn muzikaal actieve loopbaan bij Juliana. In de tussentijd is hij ook vele jaren lid van D’Einder Muzikanten geweest. Ook was hij in de jaren negentig een aantal jaren lid van het Muziekfeestencomité en dirigeerde hij het opleidingsorkest. Hij is nu beheerder van het muziekarchief. Ook zijn vrouw Helga was actief binnen de vereniging, ze heeft in het verleden diverse harmonie-uniformen gemaakt en versteld.

Henk Tielen is vijftig jaar lid van de vereniging en lid van de slagwerkgroep. In al die jaren heeft hij veel muzikale ontwikkelingen meegemaakt met nieuwe instrumenten en een andere wijze van slagwerkmuziek maken. Nog steeds kan hij bijna geen noot lezen, maar de verschillende dirigenten maken voor hem altijd een opname van de partijen die hij moet spelen, zodat hij thuis kan repeteren. Vanaf 1996 is Henk als afgevaardigde van de slagwerkgroep dertien jaar bestuurslid geweest. Van hem kwam ook het initiatief om een jeugdslagwerkgroep op te richten, om de stap van opleiding naar “grote” slagwerkgroep kleiner te maken. Henk organiseert voor deze groep, die inmiddels uit een B- en C-slagwerkgroep bestaat, veel zaken rondom repetities en concerten. Tegenwoordig is hij nog steeds actief muzikant en lid van de muziek- en concertcommissie van de slagwerkgroep. Verder is hij vaandeldrager als de Muziekvereniging de straat op gaat voor serenades.

Ko Janssen is in de Eindse gemeenschap bekend als Dokter Janssen. Hij woont vijftig jaar in Someren Eind en is ook vijftig jaar lid van de Muziekvereniging. In 1966 nam hij de praktijk over van dokter Filippini en daarbij hoorden volgens zijn voorganger ook alle bestuursfuncties die hij vervulde. Zo werd Ko Janssen voorzitter van Harmonie Juliana. Deze functie vervulde hij elf jaar. Bij zijn afscheid in 1977 benoemde de vereniging hem tot erevoorzitter. Het organiseren van de jubilarissendag is indertijd zijn initiatief geweest.

Lei van den Eijnde is veertig jaar commissaris bij de Muziekvereniging. Commissarissen hebben een ondersteunende, maar ook actieve rol. Ze zijn aanwezig bij serenades en concerten en wonen regelmatig repetities bij. Vroeger ging hij met donateurskaarten langs de deur, tegenwoordig wordt voor allerlei hand- en spandiensten een beroep op hem gedaan. Vanaf 1991 is hij een aantal jaren lid geweest van het Muziekfeestencomité. Inmiddels heeft hij ook twee kleinkinderen die actief zijn bij de Muziekvereniging, ze spelen klarinet en blokfluit.

Tjeu Snoek is 25 jaar lid en vanaf 1991 dirigent geweest van het harmonieorkest, waarmee hij in 1994 promoveerde naar de ere-afdeling. Hij verzorgde muzieklessen voor de muzikanten in opleiding, structureerde deze jeugdopleiding en blies de jeugdorkesten nieuw leven in. In december 2000 nam hij afscheid en werd kort daarna benoemd tot eredirigent. In 2008 kon de vereniging nogmaals een periode een beroep op hem doen, hij is toen weer tijdelijk dirigent geweest van het harmonieorkest. Ten tijde van het 90- jarig jubileum van Juliana in 2009 verzorgde hij toen de succesvolle concerten Ouverture en Da Capo Al Fine. Tegenwoordig is hij nog steeds dirigent van de jeugdorkesten van de Muziekvereniging en verzorgt hij de opleiding van klarinettisten en saxofonisten.