SIRIS.nl

Onderhoud natuurgebied De Vloeten

De resultaten van de onderhoudswerkzaamheden in natuurgebied De Vloeten, het natuurgebied tussen Someren en Lierop aan de Lieropsedijk, zijn goed te zien.

Het dichtbeboste natuurgebied ligt nu helemaal open.

De Vloeten is een natuurgebied met veel afwisseling aan boomsoorten en struiksoorten. Het gebied heeft een hoge grondwaterstand wat voor een grote verscheidenheid aan planten en dieren zorgt.

Het onderhoud moet uitgevoerd worden omdat de bomen in het gebied veel dood hout bevatten. Dit is gevaarlijk voor fietsers en wandelaars. Bomen met dood hout, die zich bevinden langs de randen van het gebied, worden verwijderd. Deze bomen zijn met oranje stippen gemarkeerd.

Het opengebied wat ontstaat na het verwijderen van de bomen geeft de ruimte aan kleinere bomen en struiken. Dit is een ideale leefomgeving voor onder andere vlinders, libellen en andere insecten, maar ook amfibieƫn vinden er hun plek.

De werkzaamheden worden uitgevoerd met behulp van mobiele kranen. Het takhout wordt verwerkt als biomassa. De stammen worden getransporteerd naar de houtverwerkende industrie.

De werkzaamheden duren tot 23 december.