SIRIS.nl

Inspirerend symposium ‘positieve gezondheid’

De GGD- ZOB, gemeente Asten en Onis hielden op woensdag 23 november een inspirerend symposium over positieve gezondheid met als gastspreker Machteld Huber.

Dit symposium vond plaats in het Varendonck College in Asten.

De GGD ondersteunt het gedachtegoed van Matchteld Huber in het e-book ‘Gezondheid verbindt in de gemeente …’ . Dit e-book is de vertaling van de opdracht van de GGD om voor elke gemeente elke vier jaar een Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) te maken.

Naast positieve gezondheid werd er ingezoomd op de relatie van gezondheid met de verschillende deelgebieden binnen het sociale domein o.a. arbeid, jeugd, langer thuis wonen, participatie.

Deze dag vormde het startpunt om het begrip ‘positieve gezondheid’ handen en voeten te kunnen geven in de ‘Astense’ praktijk. Aanwezig waren zo'n honderd huisartsen, wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten, logopedisten, diëtisten maar ook de pastoor, opvoedondersteuners, welzijnswerkers, vrijwilligers, dorpsondersteuners.

Mensen met of zonder ziekte of beperking beleven gezondheid heel anders dan artsen of beleidsmakers, zo blijkt uit onderzoek. Voor mensen is niet alleen de afwezigheid van ziekte het criterium of men zich gezond voelt maar of iemand ‘de dingen nog kan doen die voor hem belangrijk zijn’. Waar artsen en onderzoekers vooral kijken naar lichaamsfuncties en dagelijks functioneren, geven mensen aan dat ook spiritualiteit en sociaal-maatschappelijke participatie belangrijk zijn om zich gezond te voelen.

Op deze manier kijken naar gezondheid betekent een omslag in denken en doen. Voor beleidsmakers zoals de gemeente, maar zeker ook voor de hulpverleners binnen het medische circuit. Het betekent dat bij het werken aan gezondheid van de bevolking het nog belangrijker wordt om de verbinding te leggen tussen de medische wereld en de lokale organisaties die werken aan participatie en zelfredzaamheid.

Eén van de hoogtepunten van de dag was het gesprek tussen pastoor Scheepers en huisarts Van den Hoogen. Vragen die vroeger bij de pastoor kwamen, komen nu op tafel bij de huisarts. Het werd een amusant gesprek over zorg, relaties, zingeving, spiritualiteit, geluk en gezondheid.

Machteld Huber

'Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven'
Het nieuwe concept van gezondheid dat Machteld Huber en anderen publiceerden in 2011 in het tijdschrift British Medical Journal en dat zelfs de omslag haalde.

'POSITIEVE GEZONDHEID' is een verdere uitwerking van dit nieuwe concept.
Huber deed onderzoek om dit concept verder te ontwikkelen en zij is van oordeel dat mensen met ervaring met ziekte vinden dat gezondheid te maken heeft met alle levensgebieden. Die brede visie op gezondheid met zes dimensies noemde Huber 'Positieve gezondheid'. De mate van Positieve gezondheid wordt zichtbaar gemaakt in het Spinnenwebdiagram
Zie ook de website: http://www.ipositivehealth.com/
In april 2016 is Machteld Huber uitgeroepen tot de meest invloedrijke persoon in de publieke gezondheid van 2015. Huber won de verkiezing die georganiseerd is door de NPHF Federatie voor Gezondheid en GGD GHOR Nederland.
Machteld Huber heeft gewonnen vanwege haar inspanningen om een nieuwe definitie van gezondheid nationaal en internationaal op de kaart te zetten. Zij heeft met de introductie van het nieuwe concept ‘positieve gezondheid’ veel losgemaakt in de gezondheidszorg, aldus de organisatoren. Ze heeft de nieuwe definitie van gezondheid die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft geformuleerd op zijn kop gezet door niet de nadruk te leggen op 'ziek zijn', maar op 'gezond'. Deze nieuwe definitie gaat uit van eigen kracht en meer hulp uit de wijk.
Het concept positieve gezondheid sluit volgens de initiatiefnemers "prachtig" aan bij de ontwikkeling naar meer zelfregie en zelfredzaamheid, en naar waarde toekennen aan kracht van personen met minder goede gezondheid of omstandigheden. Huber legt daarmee volgens hen een sterke verbinding van de publieke gezondheid met het sociaal domein én met de eerstelijns zorg. Prijsuitreiker Jolande Sap: "Als je in staat bent om de gezondheidsdefinitie van de WHO ter discussie te stellen en hier nationaal en internationaal aandacht voor weet te krijgen; dan ben je een invloedrijk persoon".