SIRIS.nl

Afsluiting cyclus ‘De Peel ’n Mysterie’ met Rien van den Brand

Op maandag 19 december mag publicist Rien van den Brand uit Venray de lezingencyclus ‘De Peel ’n Mysterie’ afsluiten.

Zijn onderwerp is ‘de Peel in Limburg’ ofwel ‘De andere kant van de Peel’.

Eerder ging het over de geheimzinnige Sierschijf van Helden, over mensen en grenzen in de Peel en over Helmond, al of niet hoofdstad van de Peel. 

Met de lezingencyclus De Peel 'n Mysterie hebben de organiserende instellingen - Museum Klok & Peel, de historische verenigingen van Asten, Someren & Deurne en het RHCe - goed gescoord. De lezingen werden uitstekend bezocht; de excursie naar de Peelgrenspalen waarmee het 300-jarig bestaan van het Tractaet van Venlo werd gevierd ging zelfs vergezeld van een reizende expositie en herinneringsboekje. Aan Rien van den Brand is het nu om het Mysterie-verhaal voor dit jaar af te maken. In zijn lezing vertelt hij hoe het er in het verleden aan toe ging aan de Limburgse kant van de Peel. Anno 2016 is nauwelijks nog te vatten hoe dwingend die natuurlijke barrière was. Vanouds waren er maar twee doorgangen (Meijel en Milheeze) en bijgevolg was er maar weinig contact tussen de bewoners westelijk en oostelijk van de Peel. Westelijk werd Brabants gesproken, oostelijk Limburgs. Aan de ene kant waren de karrensporen breder dan aan de andere kant, wat logistiek problemen gaf waar wij niet eens weet meer van hebben. Ook de natuurlijke bodemgesteldheid zorgde voor behoorlijke cultuurverschillen.

Rien van den Brand weet daar dus alles van. Hij publiceerde in 1981 voor het Rank Xerox-personeel zijn 'Lief en leed in en over De Oude Peel', een boek dat drie drukken beleefde en dat ook buiten Rank Xerox om veel mensen de liefde voor de Peel bijbracht. Nadien publiceerde Van den Brand heemkundige studies over tal van plaatsen en gemeenten tussen Peel en Maas, maar ook over onderwerpen aan de Duitse zijde van de landsgrens. Met zijn publicaties werd hij een heemkundige autoriteit voor heel Noord-Limburg.

De lezing in Zalen van Bussel in Deurne, Sint Jozefstraat 77, begint om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur met koffie of thee.

De lezing is gratis voor iedereen die zich heeft ingeschreven voor de hele cyclus.

Overige belangstellenden betalen € 7,50 entree.