SIRIS.nl

Dertien wethouders in gesprek met kwetsbare burgers

Op woensdag 21 december nemen wethouders Bert van Drunen (Best), Renate Richters (Eindhoven), Joan Veldhuizen (Bladel), Frans Cuijpers (Heeze-Leende), Raf Daenen (Oirschot), Hetty Tindemans (Valkenswaard), Kees Vortman (Son en Breugel), Theo Maas (Someren), Stef Luijten (Bergeijk), Mariënne van Dongen (Veldhoven), Liesbeth Sjouw (Eersel), Marc Jeucken en Miranda Verdouw (beiden Geldrop-Mierlo) de Krachtenbundel in ontvangst.

Dit is een bundel met 21 mooie levensverhalen van kwetsbare mensen. Zo laten de wethouders zien hoe belangrijk het is dat mensen uit kwetsbare doelgroepen meedoen in de maatschappij. In de speciale editie ‘‘Regio Zuidoost-Brabant’’ van de Krachtenbundel zijn inspirerende levensverhalen van mensen uit deze regio gebundeld: verhalen die de afstand tussen mensen kunnen verkleinen en vooroordelen kunnen wegnemen.

Voor deze speciale editie gingen maar liefst dertien wethouders op bezoek bij kwetsbare burgers uit hun eigen gemeenten, een ongekend hoog aantal in de geschiedenis van de Krachtenbundel. Tijdens deze persoonlijke ontmoetingen haalden zij bijzondere levensverhalen op. Deze verhalen zijn, samen met verhalen die werden opgehaald binnen zorg- en andere organisaties, gebundeld in de 29e editie van de Krachtenbundel. Stuk voor stuk beschrijven de vertellers hoe zij, ondanks tegenslagen, krachtig in het leven staan. Zo kun je bijvoorbeeld het verhaal van Sadik (43) lezen, die werd geïnterviewd door wethouder Kees Vortman. Sadik ontvluchtte Irak in 1999 en liet zijn vrouw en ouders achter. Na elf jaar zag hij zijn vrouw weer terug en nu heeft hij een baan en heeft hij een gezin gesticht in Son en Breugel. Of lees het verhaal van Eline (22), die als probleemkind werd gezien, maar bij wie, na een lange zoektocht, de diagnose autisme werd gesteld. Ze kreeg ondersteuning van MEE. Inmiddels presenteerde ze haar eerste gedichtenbundel, geeft ze presentaties als ervaringsdeskundige en gaat ze binnenkort samenwonen.

Op woensdag 21 december nemen alle dertien wethouders de Krachtenbundel in ontvangst bij Combinatie Jeugdzorg in Eindhoven. Marieke van Gastel, werkzaam bij Reëlle, overhandigt de bundel. Marieke heeft een progressieve spierziekte en is gebonden aan een rolstoel. Tijdens de feestelijke ochtend krijgen de openhartige verhalenvertellers allemaal persoonlijk een exemplaar uitgereikt met hun levensverhaal. Alle deelnemende organisaties zullen aanwezig zijn.

De 21 persoonlijke verhalen zijn gebundeld door initiatiefnemer Reëlle, een communicatiebedrijf uit Valkenswaard waar alleen professionals met een beperking werken. De Krachtenbundel is op maatschappelijk verantwoorde wijze gemaakt: de bundel is geredigeerd, gefotografeerd, vormgegeven en gedrukt door professionals met een beperking. Reëlle weet uit eigen ervaring dat levensverhalen mensen dichter bij elkaar brengen. Deze bundel bevat al het 400e levensverhaal.

De Krachtenbundel verschijnt in een oplage van 5.000 exemplaren. Alle deelnemende organisaties en de gemeenten uit de regio Zuidoost-Brabant verspreiden de magazines in hun netwerk. Daarnaast verschijnt het magazine in digitale vorm op de website van Reëlle Communicatie: www.reelle.nl/krachtenbundel.

Deelnemende organisaties:  Gemeente Best, gemeente Eindhoven, gemeente Bladel, gemeente Geldrop-Mierlo, gemeente Heeze-Leende, gemeente Oirschot, gemeente Valkenswaard, gemeente Son en Breugel, gemeente Someren, gemeente Bergeijk, gemeente Veldhoven, gemeente Eersel, Neos, Combinatie Jeugdzorg, Idris, St. Anna Zorggroep, Severinus, Rensis, MEE Zuidoost-Brabant en Intermetzo.