SIRIS.nl

Internationale epilepsiedag op Kempenhaeghe

Op maandag 13 februari vond de internationale epilepsiedag plaats met als thema ‘Epilepsy in the picture’.

Epilepsie is een veel voorkomende aandoening met vele verschillende verschijningsvormen. Het is niet altijd even gemakkelijk om vast te stellen of iemand epilepsie heeft of niet. Bij circa 30% van de mensen met epilepsie helpen beschikbare medicijnen onvoldoende. Bij deze mensen kan overwogen worden of de epilepsie met een operatie behandeld kan worden. Daarbij is het niet alleen belangrijk dat de diagnose epilepsie goed wordt gesteld, maar ook om zo exact mogelijk te bepalen waar de bron van de epilepsie zich bij de individuele patiënt bevindt.

Dr. Albert Colon, neuroloog en onderzoeker bij het Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe: “Het wegnemen van hersenweefsel is uitermate precair werk. Wanneer we een ingreep uitvoeren, willen we uiteraard de exacte bron van de epilepsie wegnemen. De laatste jaren zijn er verbeterde technieken om de bron van de epilepsie beter in beeld te brengen. We hebben een onderzoek uitgevoerd waarin we deze nieuwe mogelijkheden zoals een verbeterde MRI of de inzet van een zogenoemde MEG hebben bekeken. Hierin is vooral gekeken naar epilepsie die vermoedelijk uit één bron in de hersenen ontstaat.”

“Uit dit onderzoek kunnen we concluderen dat de nieuwe technieken zowel zorgen voor een betere diagnose van epilepsie als ook bij het beter in beeld krijgen van de bron van epilepsie. Daardoor kunnen we bijvoorbeeld een operatieve ingreep gerichter uitvoeren. Omdat het om zo’n ingrijpende interventie als een operatie gaat, pakken we hierop nog verder door binnen ons academisch centrum voor epileptologie met vervolgonderzoek. Met onze collega’s van het Maastricht UMC+ gaan we nogmaals zestig patiënten onderzoeken met de nieuwe technieken. Het uiteindelijke doel is om de kansen op een succesvolle hersenoperatie voor patiënten met epilepsie te vergroten.”

Bij zo’n 70% van alle mensen met epilepsie kunnen medicijnen helpen om de epilepsie onder controle te krijgen. Voor de overige 30% van de patiënten is dit niet het geval. Een operatieve ingreep waarbij een deel van de hersenen met de vermoedelijke bron van de epilepsie wordt weggenomen, kan dan een oplossing zijn. Maar er zijn meer alternatieven voorhanden. Zoals bijvoorbeeld het ketogeen dieet waarin vetten en minder koolhydraten kunnen bijdragen aan het verminderen van de epilepsie. Om patiënten en hun familieleden goed voor te lichten rond de vraag ‘Wat als medicatie niet werkt’?, organiseerden de landelijke Epilepsie Vereniging Nederland (EVN) en het expertisecentrum Kempenhaeghe op zaterdag 11 februari hierover in Heeze een patiëntendag.