Belangrijke overwinning NWC op concurrent Oranje Zwart

NWC (Asten) behaalde op zondag 19 maart de eerste zege sinds 13 november vorig jaar.

De manschappen van Wim Cooijman pakten de drie zeer belangrijke punten op eigen veld tegen concurrent Oranje Zwart uit Helmond, na een tweede helft waarin het kansen regende: 3-1.

Voorafgaand aan het duel stond NWC vijf punten achter op de nummer negen uit Helmond. De Astenaren blijven weliswaar elfde ondanks de driepunter, maar hebben in ieder geval de aansluiting hervonden. Niets anders telde dan ook dan een overwinning, waardoor men met vertrouwen aan de volgende zespuntenwedstrijd kunnen beginnen: volgende week zondag bij hekkensluiter Helmondia.

NWC besefte dat er gewonnen moest worden en daarom startte de thuisploeg aanvallend. De eerste kans was dan ook voor Jeroen van Deursen, maar die zag de 48-jarige (!) Oranje Zwart-doelman Mario Podda redding brengen. Oranje Zwart trad met nog meer veertigplussers aan, namelijk Curshen Lourens en Bouafa Yahiaoui. Naast de mogelijkheid voor Van Deursen was het vooral Arne van Geffen die dreigend was, vooral met een harde vrije trap die werd weggebokst door Podda. Na ruim dertig minuten spelen scoorde NWC dan eindelijk de verdiende openingsgoal, welke een fraaie aanblik had. Teun van Erp knalde de bal met zijn linkerbeen in de kruising: 1-0.

NWC-goalie Gijs Brüsewitz keepte een zeer degelijke wedstrijd en greep enkele malen reddend op. Zo pareerde hij na rust een inzet van Toon van Lierop en maakte hij verder een betrouwbare indruk. Toen Van Deursen in de 54e minuut de 2-0 produceerde, leek het duel gespeeld. Hij joeg goed door op verdediger Hydayet Dincer, ontfutselde hem de bal en rondde vervolgens koeltjes af. Het kon eigenlijk niet meer misgaan voor de oranjehemden op sportpark 't Root. Echter bleef Oranje Zwart erin geloven en bracht coach Wim Burhenne enkele lange spitsen in om de lange bal te gaan hanteren. Het spelbeeld golfde in de tweede helft op en neer in Asten. Het was Johan van Lierop die met een van richting veranderde poging Brüsewitz kansloos liet (2-1), en daarmee de spanning terugbracht in deze tweede helft. NWC kreeg enorm veel opgelegde kansen om het treffen écht te beslissen, maar de Astense voetballers waren uiterst slordig in de afronding en maakten het zichzelf daardoor veel te moeilijk. Trainer Cooijman bracht verdediger Tom van Bussel nog in om de kopduels te winnen en dat bleek een goede zet. Enkele keren brak Oranje Zwart gevaarlijk uit maar echte grote mogelijkheden werden niet gecreëerd. Strijdend hoopte NWC de eindstreep te halen en vlak voor tijd bracht Van Erp zijn team en de supporters in extase door eindelijk de 3-1 binnen te schieten. Hierdoor kon er een streep onder deze hectische wedstrijd waarin erg veel gebeurde, maar het belangrijkste is dat NWC sinds lange tijd weer eens met een overwinning aan de haal ging.

Een overwinning die, gezien de ontwikkelingen op de ranglijst, broodnodig was. Met een goed gevoel kunnen de oranjehemden vooruitkijken naar de volgende kraker, op De Braak tegen Helmondia aanstaande zondag.

Opstelling NWC: Gijs Brüsewitz, Ruud Leenen, Leon van den Bosch, Luuk Castelijns, Mark Bosch (76' Tom van Bussel), Arne van Geffen, Roel Jansen, Martijn Ghielen (72' Niels van Horne), Martijn Mulder (83' Tom Peters), Jeroen van Deursen en Teun van Erp.