SIRIS.nl

WhatsApp-borden in wijk Waterdael

Op woensdag 12 april startte de wijkraad Waterdael met het plaatsen van WhatsApp-borden in de wijk in Someren.

In de wijk Waterdael zijn diverse WhatsApp-groepen actief en de wijkraad plaatste nu zo'n tien borden op diverse locaties.

Binnen de gemeente Someren ontstaan steeds meer initiatieven waarbij inwoners met een WhatsApp-groep de buurt veiliger proberen te maken. De gemeente juicht initiatieven op het terrein van buurtpreventie toe. Inwoners zijn zich steeds meer bewust van eigen veiligheid en van het feit dat ze hier zelf ook een belangrijke rol in kunnen spelen.

In een WhatsApp-groep waarschuwen buurtbewoners elkaar bij opmerkelijke situaties in de buurt. Via een WhatsAppbericht kunnen ze vreemde personen en of voertuigen, verdachte verkopers, baldadigheid en vuurwerkoverlast melden. Meldingen van zaken die geen prioriteit hebben zoals defecte straatverlichting, vernielde straatborden en overlast hondenpoep blijven de inwoners melden bij de gemeente of via de “BuitenBeter app”. De WhatsApp-groepen zijn bedoeld voor veiligheidszaken. Het is dus geen App om leuke plaatjes of filmpjes te delen.

Het blijft van belang dat inwoners bij een verdachte situatie blijven alarmeren via 112. Een bericht in de WhatsApp-groep is namelijk géén melding aan de politie.

Zet een groep niet alleen op, maar met minimaal twee initiatiefnemers. Beter nog is een team van drie leden/coördinatoren te vormen. Inventariseer met de teamleden wie er mee wil doen. Als meer dan 70% van de buurtbewoners zich aanmeldt kun je starten. Noteer namen, adressen, 06-nummers en e-mailadressen. Maak een nieuwe WhatsApp-groep aan en voeg de buurtbewoners toe. Maak ook een e-mail groep aan van de deelnemers. Dat is handig om mededelingen over de WhatsApp-groep en andere zaken over de buurt te kunnen sturen.

Bij het Klant Contact Centrum van de gemeente zijn gratis folders af te halen over het oprichten en spelregels van de WhatsApp groep. Er zijn ook stickers ontworpen die men kan plaatsen op de raam, deurpost, brievenbus. Met deze sticker kunnen inwoners laten zien dat ze lid zijn van een WhatsApp groep in hun buurt.

Gemeente Someren kiest ervoor om borden beschikbaar te stellen. De wijk- en dorpsraden zijn hierover per brief geïnformeerd. Het heeft de voorkeur om de borden te plaatsen op alle toegangswegen, dus ook fietspaden, mits dit uit verkeerskundig oogpunt veilig is. Aanvragen voor het plaatsen van WhatsApp borden kunnen via de dorps- en wijkraden worden ingediend. Voordat de borden worden geplaatst beoordeelt de verkeerskundige van de gemeente op basis van ingeleverde tekeningen of de aangewezen locaties verkeerskundig veilig zijn.