SIRIS.nl

STORM-project wil zelfdoding onder jongeren voorkomen

Tijdens de Andersdag van GGZ Oost-Brabant is Mietske van Hooff uitgeroepen tot Gouden Held 2017.

Van Hooff is hoofd zorg bij Kind en Jeugd GGZ in Helmond/Peelland en tevens gangmaker veiligheid. Zij geeft volgens de jury het beste gestalte aan het veiligheidsbeleid van GGZ Oost Brabant en ontving daarvoor een beeldje en een geldbedrag. Met het gewonnen geldbedrag wil Van Hooff taboedoorbrekende themabijeenkomsten organiseren over het voorkomen van zelfdoding. Deze zijn bedoeld voor (jonge) mensen met psychische klachten, hun ouders, hulpverleners, nabestaanden en (jonge) mensen die leiden onder prestatiedruk en mensen die in hun omgeving met deze thematiek te maken hebben.

Uit het juryrapport: “Mietske zet zich continu in voor veiligheid en wil hierop blijven verbeteren. Zij is regionaal zeer begaan met de gezondheid van kinderen en jeugdigen, en is een bijzonder project gestart binnen de Peelregio/Helmond: het STORM-project voor depressie- en suïcidepreventie (Strong Teens and Resillient Minds).”

Aanleiding voor het STORM-project is de landelijke toename van zelfdoding onder jongeren en de confrontatie met meerdere zelfdodingen onder jongeren in de regio. Om jongeren mentaal weerbaarder te maken hebben GGZ Oost-Brabant, GGD Brabant-Zuidoost, LEV, gemeenten en de scholen voor voortgezet onderwijs in de regio de handen ineengeslagen. Met expertise van het Trimbos-instituut en andere partijen in het regionale netwerk is een plan voor vier jaar uitgewerkt. Tevens vindt in samenwerking met het Trimbos-instituut grootschalig onderzoek plaats op de effectiviteit van deze integrale aanpak.

Met het onderzoek in het project en de versteviging en versterking van de ketensamenwerking in de regio worden ongeveer 3.000 jongeren bereikt. De achttien deelnemende scholen in de regio zijn onderdeel van het Commanderij College, OMO Scholengroep Helmond, IVO Deurne, Varendonck College, St.Willibrord Gymnasium, Jan van Brabant College en Strabrecht College. In het schooljaar 2016/2017 is gestart met één middelbare school van ieder schoolbestuur; dus zeven scholen. Vanaf het komend schooljaar participeren alle middelbare scholen in de regio Helmond, Peelland en Geldrop-Mierlo in het project.

De scholen voor speciaal onderwijs (vso) en overig onderwijs in de regio kunnen eventueel in een vervolgtraject aanhaken. De focus ligt bij aanvang op de reguliere middelbare scholen. In het project wordt gezorgd voor de verbinding met het primair onderwijs.

Daarnaast wordt vanuit het STORM-project ook aandacht besteed aan voorlichting, themabijeenkomsten en deskundigheidsbevordering.

Het idee voor themabijeenkomsten komt voort uit de goed bezochte filmavonden van de documentaire ‘In het hoofd van mijn zusje’ in de Cacaofabriek, die Ingrid Kamerling maakte over de zelfdoding van haar zus Vivian. Er was veel belangstelling van zowel nabestaanden en naasten van jongeren die kozen voor zelfdoding, als van zorgverleners, het onderwijs en andere belangstellenden. Dit geeft aan dat het onderwerp leeft en dat er de wens is het taboe te doorbreken.

De komende themabijeenkomst zal zich specifiek richten op huisartsen en POH-ers.