SIRIS.nl

Jan van den Boogaart genomineerd voor European Inventor Award 2017

Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft Jan van den Boogaart uit Someren, werkzaam bij Siemens Healthineers, genomineerd voor de 2017 European Inventor Award.

De Productmanager Hematologie is samen met zijn Oostenrijkse collega prof. dr. Oliver Hayden als finalist geëindigd in de categorie ‘Industry’.

De twee Siemens-medewerkers hebben een geautomatiseerde methode ontwikkeld voor het detecteren van malaria. Deze nieuwe methode is sneller, nauwkeuriger, goedkoper én kan daardoor een hoger volume aan dan bestaande testvormen. Hierdoor kunnen wereldwijd meer patiënten op tijd behandeld worden, met name voor kinderen maakt dit een groot verschil. De winnaar van de prijs wordt 15 juni tijdens de ceremoniële prijsuitreiking in Venetië bekend gemaakt.

Waar het opsporen van malaria tot op heden een relatief tijdrovend, complex en duur proces is, wordt dat met de uitvinding van Van den Boogaart en zijn collega niet het geval. Van den Boogaart en Hayden maakten voor de uitvinding slim gebruik van een grote hoeveelheid data. Op basis van deze data ontwikkelden zij een methode voor het detecteren van malaria met de ADVIA 2120i analyser van Siemens Healthineers. Het systeem zoekt niet naar parasieten die malaria veroorzaken, maar constateert veranderingen in het bloedbeeld, die de ziekte veroorzaakt. Dankzij de ontdekking kunnen reguliere laboratoriumanalisten 120 monsters per uur analyseren. De duur van een microscopisch onderzoek kan per monster wel tot een uur in beslag nemen en is minder nauwkeurig.

De twee uitvinders ontdekten een combinatie van veranderingen in de malaria-geïnfecteerde bloedcellen. Deze combinatie blijkt een unieke blauwdruk van het verdedigingsmechanisme van het menselijke lichaam tegen de malaria. Van den Boogaart en Hayden gebruikten deze blauwdruk om de unieke detectiemethode te ontwikkelen en te patenteren: snel, betrouwbaar en voor een zeer groot aantal monsters inzetbaar.

Jan van den Boogaart: “Wereldwijd sterft er iedere twee minuten een kind ten gevolge van malaria. Vroegtijdig en nauwkeurige diagnose is daarom essentieel voor snelle en effectieve behandeling. De meest betrouwbare methode tot nu toe is een microscopisch onderzoek, waarbij het bloed op malariaparasieten wordt getest. Deze manier van testen vraagt om zeer ervaren en getraind personeel, want het herkennen van de parasiet is niet eenvoudig. Onze uitvinding is slechts de eerste stap in een nieuwe manier van diagnosticeren. Deze aanpak is zeer accuraat, laag in kosten en gaat zeker helpen bij de toekomstige ontwikkeling van nieuwe instrumenten voor afgelegen gebieden. Een snelle diagnose die grootschalig gebruikt kan worden, kan duizenden levens redden. Ik voel me vereerd en ben erg trots op de nominatie voor mij en Oliver.”

Jan van den Boogaart werkt al 36 jaar in de hematologie. Eerst als analist in een ziekenhuislaboratorium, later als field service engineer. Nu werkt hij al ruim zes jaar bij Siemens Healthineers als Productmanager Hematologie. Momenteel is Van den Boogaart met collega Hayden bezig met het verzamelen van monsters uit India en Brazilië om te onderzoeken of de nieuwe methode ook toepasbaar is voor andere ziektes.

Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat bijna de helft van de wereldbevolking het gevaar liep besmet te worden met malaria. De tropische ziekte claimde in 2015 429.000 levens. Twee derde hiervan waren kinderen van 5 jaar of jonger. Het detecteren van de ziekte is lastig vanwege generieke symptomen: hoge koorts, rillingen, hoofdpijn en vermoeidheid.

Bij de beet van een met malaria besmette mug, komen de parasieten via de bloedbaan in de lever. Hier plant de parasiet zich voort of zijn voor een onbepaalde tijd inactief. Bij sommige vormen van malaria kan het jaren duren voordat ze actief worden. Zodra de pathogenen in de bloedbaan terechtkomen, vallen ze rode bloedcellen aan en infecteren ze de cel. Via deze cellen verspreid de ziekte zich verder. Dit proces berooft het lichaam van zuurstof en veroorzaakt koortsverschijnselen. Het duurt decennia om een natuurlijke weerstand op te bouwen. Het immuunsysteem van kinderen onder de 5 jaar is nog niet voldoende ontwikkeld om genoeg weerstand tegen de ziekte te bieden. Een snelle diagnose die grootschalig gebruikt kan worden, kan duizenden levens redden.

Bron: www.innovationmatters.siemens.nl.