De 53e ELE Rally is op vrijdag 26 mei ook te zien in Asten en Lierop.

Van jaren vijftig Austin Healey tot World Rally Car, vanuit het gratis toegankelijke SchippersStop Rallydorp brengen bijna negentig équipes op vrijdag 26 en zaterdag 27 mei maar liefst zeventig jaar rallysporthistorie aan de start. Als kers op de taart mogen fans zich bovendien verheugen op het debuut van de hypermoderne Eurol R5 Rally Challenge. 

De opzet van het ELE-weekend is ten opzichte van vorig jaar ietwat gewijzigd. Zo kennen een aantal klassementsproeven een gedeeltelijk nieuw parcours en worden twee klassementsproeven in tegengestelde richting verreden. De grootste verandering is de verplaatsing van de ELE Shortrally van vrijdag naar zaterdag.

''Voor de deelnemers aan de kortere variant van de ELE Rally wacht daarmee een nieuwe uitdaging, terwijl de toeschouwers een heerlijk toetje voorgeschoteld krijgen”, verklaart wedstrijdleider Radboud van Hoek de win-winsituatie. De deelnemers aan de Shortrally rijden de middagproeven van zaterdag aansluitend aan de deelnemers aan de rally, terwijl de ELE Legend-deelnemers vóór de deelnemers aan de rally over de klassementsproef rijden. “Op deze manier hoeven toeschouwers niets van al het moois dat deze veelzijdige ELE-editie te bieden heeft te missen”.

Met de verrassende deelname van Erik van Loon kent de 53e ELE Rally plots een absolute topfavoriet voor de eindzege. Wegens zakelijke drukte annuleerde Van Loon zijn deelname aan een rally in Kazachstan, waardoor de ELE Rally op de radar kwam. “Toen ik af moest zeggen voor Kazachstan dacht ik direct aan de ELE”, vertelt Van Loon enthousiast. De Riethovense Dakar-specialist vertrouwt op de Subaru Impreza WRC waarmee hij in 2016 de ELE Rally won en lijkt daarmee onaantastbaar, al blijft rallysport ook een mechanische sport: “Tijdens de vorige wedstrijd hadden we wat probleempjes met de auto”, legt Van Loon uit. “Preparateur Wevers Sport heeft hard gewerkt om deze op te lossen. Gelukkig weten ze van wanten en kunnen we volgende week van start gaan”

Hoewel hij de status van topfavoriet heeft, zal Van Loon een vlekkeloos weekend nodig hebben om opnieuw te kunnen winnen. Met tal van voormalig ELE Rallywinnaars aan het vertrek ligt de concurrentie op de loer. Daarbij voert de R5 de boventoon. Niet gek, want op initiatief van tweevoudig ELE Rally-winnaar Bob de Jong vindt in de 53e ELE Rally de aftrap van de Eurol R5 Rally Challenge plaats.

Met De Jong (Citroën DS3 R5), Hermen Kobus (Škoda Fabia R5), Piet Hein van der Heijden en viervoudig ELE Rally-winnaar Henk Vossen (beiden Ford Fiesta R5) wordt het debuut gesierd door de aanwezigheid van liefst drie verschillende types R5. Concurrentie komt ook van Jasper van den Heuvel, al is nog niet bekend waarmee dit zal zijn. De regerend Nederlands rallykampioen wil in de 53e ELE Rally graag een nieuwe auto laten debuteren, maar de haalbaarheid hiervan is vooralsnog onzeker. In het andere uiterste start regionaal favoriet Piet van Hoof voor het zeventiende jaar op rij met de spectaculaire Mitsubishi Lancer Evolution IV die hij in 2003 en 2009 naar de ELE-zege stuurde. In Steve Fernandes is ook een andere publiekslieveling van de partij. De regerend Luxemburgs rallykampioen brengt net als in 2016 zijn imposante Peugeot 207 Super 2000 naar Zuidoost-Brabant.

Diversiteit kenmerkt niet alleen de kop van het deelnemersveld. “En daar ligt ook de kracht van deze ELE”, weet Van Hoek. “De snelle vierwiel aangedreven auto’s zijn absoluut indrukwekkend om te zien, maar een drift van een achterwielaandrijver brengt helemaal een lach van oor tot oor! Van de Ford Escort MKI van Wim Luijbregts tot aan de deelnemers aan de 325i Challenge; we hebben dit jaar ontzettend veel van deze achterwielaandrijvers aan de start. Niet alleen in de rally, maar ook in de ELE Shortrally. Neem Janjur Monshouwer in zijn prachtige Opel Ascona 400. Of Ger Haverkate en diens indrukwekkende BMW M3 E30. Toeschouwers kunnen deze ELE rekenen op groots spektakel.”

Een bezoek aan het SchippersStop Rallydorp vormt ook in 2017 de ideale start van jouw ELE-weekend. Het hele rallyweekend lang is rondom het pand van SchippersStop ontzettend veel te beleven. Naast kraampjes met leuke en sportieve goodies, een prachtig terras voor een lekker hapje en drankje en spectaculaire auto’s die tentoongesteld worden, liggen ook het centraal serviceterrein en het start- & finishpodium in het SchippersStop Rallydorp. De toegang tot het SchippersStop Rallydorp is bovendien helemaal gratis. Het SchippersStop Rallydorp ligt aan de Habraken 2601-2605 in Veldhoven, nabij Eindhoven Airport.

Bijzondere aandacht gaat dit jaar uit naar het debuut van de Eurol R5 Rally Challenge en de terugkeer van de Historic ELE Rally. De R5 is de high tech rallyauto anno 2017, terwijl deelnemers aan de Historic ELE Rally in dezelfde wedstrijd een onderlinge strijd aan gaan met de auto’s van toen. Het typeert de ELE; er is voor ieder wat wils.

De ELE Shortrally is een korte variant op de ELE Rally. Deelnemers aan de ELE Shortrally rijden slechts een deel van de klassementsproeven die zaterdag op het programma staan. Zij starten na de deelnemers aan de ELE Rally. Shortrally’s staan bekend als de kraamkamer van de Nederlandse rallysport. Spot jij nieuw rallytalent?

De ELE Legend is een variant op de ELE Rally speciaal voor klassieke rallyauto’s. In tegenstelling tot de opzet van de ELE Rally, is het in de ELE Legend geenszins de bedoeling om zo snel mogelijk te rijden. Doorslaggevend is het uitvoeren van routeopdrachten. Daarnaast worden klassementsproeven gereden waarbij deelnemers zo dicht mogelijk een gemiddelde snelheid van 70 kilometer per uur dienen te benaderen. Legend-deelnemers starten zowel op vrijdag als op zaterdag vóór de deelnemers aan de ELE Rally.

Someren

De 53e ELE Rally is live te volgen via Omroep Brabant. Tijdens de rally houden zij je via een liveblog (omroepbrabant.nl/elerally) op de hoogte van alle ontwikkelingen, inclusief unieke live beelden. Maar het spektakel zelf van dichtbij bekijken is natuurlijk nog leuker. In Someren is de klassementsproef ‘Somerlo’ op 26 mei de grote trekpleister. In het gebied tussen de A67, Mierlo, Lungendonksebaan/Goorsedijk en de N612 moet tussen 19.00 en 1.00 uur rekening worden gehouden met wegafsluitingen. De klassementsproef zal in dit gebied worden verreden. Om 20.33 uur starten de deelnemers aan de Legendrally, direct gevolgd door de ELE Rally omstreeks 21.10 uur. De tweede doortocht staat gepland vanaf 22.45 uur. 

Asten

In Asten is de klassementsproef ‘Asten’ op vrijdag 26 mei de grote trekpleister. Tijdens het verrijden van de klassementsproef  (tussen 18.00 en 0.30 uur) moet rekening geworden met plaatselijke afsluitingen. De proef bestrijkt een gebied onder de A67, tussen de N266 Asten en de Heesakkerweg, boven de A67 wordt in het gebied tussen de Stuwweg, het kanaal en de N279 gereden. Om 20.00 uur starten de eerste deelnemers aan de Legend Rally, om 20.40 uur gevolgd door de deelnemers aan de ELE Rally. De tweede doortocht staat gepland vanaf 22.15 uur.

Voor meer informatie over het ELE-weekend en de verkrijgbaarheid van tickets kijk je op www.elerally.nl.


Trefwoorden: ele rally erik van loon
Geplaatst

vrijdag 19 mei 2017 | 12.29 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 19 mei 2017 | 14.09 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub