SIRIS.nl

Red het monumentje op Bartholomeus

De sloop van het Bartholomeus-gedeelte aan het Koningsplein in Asten is aanstaande.

Vorige week zijn de pannen er al af gehaald en het grovere sloopwerk zal deze week beginnen, waarschijnlijk vanaf woensdag 21 juni.

Op de plek van het te slopen gebouw komt onderkelderde nieuwbouw.

Het risico bestaat dat bij de sloop een tamelijk onbekend monumentje verloren zal gaan. Het betreft een keramieken gevelsteen in twee delen, die zich bevindt in de Kerkstraat-gevel van het slooppand, schuin tegenover de kerk.   

Deze gevelsteen lijkt een devotiegevalletje uit het Rijke Roomsche Leven (Madonna met Kind die de draak verslaat), maar de datum en tekst die erbij staan vertellen een ander verhaal.

De gevelsteen herinnert namelijk aan de dag dat de Duitsers de gemeente Asten innamen (11 mei 1940) en drukt de hoop op redding uit. Huize Bartholomeus speelde in die dagen een belangrijke rol. Niet alleen was er tot 11 mei een commandopost gevestigd van het Nederlandse leger (staf 30 R.I Vak Asten Peel-Raamstelling), het tehuis fungeerde ook als eerste hulppost voor de gewonde soldaten die vielen bij gevechten tussen Duitse en Nederlandse soldaten.

Die gevechten vonden vooral plaats aan de Zuid-Willemsvaart tussen Asten en Someren, nabij de onhoudbare bruggen van de sluizen X, XI en XII. Bij de Duitse inval sneuvelden daar (en elders in Someren) enkele tientallen soldaten. Tenminste acht van hen werden zwaargewond binnengebracht in Huize Bartholomeus en verpleegd door de Zusters van Liefde. Vijf van hen overleden diezelfde dag; drie anderen na eerst nog in andere ziekenhuizen te hebben gelegen. 

Pandeigenaar Van Lieshout gaat een poging ondernemen om de gevelsteen te redden.

De gevelsteen is niet per se mooi, maar het verhaal dat er aan vast zit is belangrijk genoeg om het monumentje te behouden, liefst voor een nieuwe plek in de openbare ruimte.