SIRIS.nl

Mantelzorgcompliment 2017: vraag het aan

Tot en met 15 november kunt u het Mantelzorgcompliment 2017 aanvragen. Dit is een (financiële) blijk van waardering voor de inzet van mantelzorgers.

Zorgvragers en mantelzorgers van zorgvragers die in Someren wonen, kunnen de aanvraag indienen.

Sinds 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de waardering van vrijwilligers. In 2015 is in Someren gekozen voor een financieel mantelzorgcompliment. Dit doen ze in 2017 weer. Het compliment is een blijk van waardering voor de inzet die de mantelzorger doet.

De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het totaal aantal aanvragen dat binnenkomt bij de gemeente. Het maximale bedrag  
dat per zorgvrager wordt uitgekeerd is € 100.

Bent u mantelzorger van een zorgvrager die in Someren woont of bent u zorgvrager en woont u in Someren? Dan kunt u een aanvraag indienen.

Mantelzorgers zijn personen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Om in aanmerking te komen moet de mantelzorger:

- Langdurige zorg (langer dan drie maanden) verleend hebben
- dit moet minimaal acht uur per week zijn
- de zorg is niet verleend vanuit een persoonsgebonden budget of omdat het zijn/haar werk is.

Tot 2015 reikte het SVB het mantelzorgcompliment uit. Daarbij was onder andere een indicatie voor de zorgvrager noodzakelijk en kregen mantelzorgers waarvan de zorgvrager in een instelling woonde (van organisaties zoals Savant, ORO, SWZ) geen compliment. Veel mantelzorgers zorgen voor mensen zonder indicatie. Juist dankzij de inzet van een mantelzorger is er geen indicatie nodig. Maar ook leert de ervaring dat mantelzorgers nog veel zorgen voor hun partner, vader, moeder, zoon of dochter die niet (meer) thuis woont maar in een woonvorm. Denk bijvoorbeeld aan Sonnehove, Eegelshoeve, woningen aan de Munnekenstraat of Sonnehoek. In de gemeente Someren is er voor gekozen om ook deze mantelzorgers te waarderen, ook zij komen dus in aanmerking.

Wilt u de € 100 niet persoonlijk ontvangen, maar vindt u het wel belangrijk dat uw compliment voor andere mantelzorgers beschikbaar is? Dan kunt u op het aanvraagformulier aangeven dat u de € 100 wilt storten in het mantelzorgfonds. Vanuit dit fonds wordt in samenwerking met het Steunpunt Mantelzorg extra waardering geboden aan mantelzorgers in de vorm van algemene activiteiten.

De aanvraagtermijn voor het mantelzorgcompliment loopt tot en met 15 november.

U kunt het aanvraagformulier digitaal invullen of het formulier ophalen bij:
- Steunpunt Mantelzorg Onis Welzijn, Laan ten Roode 71
- Gemeentehuis Someren bij het Klant Contact Centrum, Wilhelminaplein 1
- De dorpsondersteuners:
Someren-Dorp: Moniek Hoeve en Loes van der Weerden
Someren-Eind: Cindy Manders
Someren-Heide: Ennie van den Boer
Lierop: Anita Hurkmans