SIRIS.nl

Varendonck College behaalt TTO senior school certificaat

Het Varendonck College heeft het certificaat senior tto-school behaald.

Dit betekent dat de tweetalige afdeling van het Varendonck College voldoet aan de landelijke standaard voor zowel junior tto-school (leerjaar 1 tot en met 3) als senior tto-school(leerjaar 4 tot en met 6).

Op vrijdag 23 juni werd de tto-afdeling van het Varendonck College (tweetalig onderwijs) gevisiteerd door vertegenwoordigers van Nuffic (de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs) en het netwerk tto. In 2013 is bij een dergelijke visitatie het Junior Certificate behaald en dit schooljaar werd de school beoordeeld op Senior niveau, ook met positief resultaat.

Sinds het schooljaar 2009/2010 is het op het Varendonck College mogelijk om een tweetalige vwo-opleiding te volgen. In de onderbouw zijn de atheneum- en gymnasiumklassen op het Varendonck College tweetalig en krijgen de leerlingen minimaal de helft van hun vaklessen, zoals geography, biology en chemistry in het Engels. Tijdens de lessen is de voertaal Engels. In de bovenbouw wordt ongeveer 30% van de lestijd in het Engels gegeven. Daarnaast volgen tto-leerlingen een programma over Europese en Internationale Oriëntatie (EIO) waardoor zij zich ontwikkelen tot wereldburgers. In de onderbouw sluiten leerlingen het programma af met een Anglia of Cambridge examen, en leerlingen in de bovenbouw volgen English A: Language and Literature van het Internationaal Baccalaureaat. In 5vwo lopen de tto-leerlingen zelfstandig een buitenlandstage in bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland en Canada.

Dit betekent dat de tto-afdeling van het Varendonck College voldoet aan de landelijke standaard voor zowel junior tto-school (leerjaar 1 tot en met 3) als senior tto-school(leerjaar 4 tot en met 6). De standaard bestaat uit een aantal kwaliteitsnormen waaraan de school moet voldoen; rondom het leerstofaanbod, de didactiek van de docenten en de Europese en internationale bewustwording van de leerlingen. Op alle kwaliteitskenmerken scoort de school goed.

De commissie van Nuffic heeft zich een dag lang ondergedompeld in het tto-onderwijs. Ze spraken enthousiaste leerlingen, collega's en ouders. Daarnaast volgden zij boeiende lessen waarin de CLIL-methodiek (content and language integrated learning) toegepast wordt, namen zij beleidsstukken door en bekeken portfolio’s en lesmateriaal van de tweetalige vakken. Dit alles was tot volle tevredenheid van de visitatiecommissie, resulterend in het behalen van het TTO Senior Certificate.