Onderzoek ledenorganisatie Zorgboogextra

Wat vindt u belangrijk als het gaat om zorg?

Deze vraag stelde ledenorganisatie Zorgboogextra tijdens een ledenraadpleging afgelopen maand. De respondenten gaven aan preventie, eenzaamheid en de ondersteuning van mantelzorgers belangrijke thema's te vinden als het gaat om zorg en welzijn in hun gemeente. Met de gemeenteraadsverkiezingen 2018 in het vooruitzicht wil Zorgboogextra de belangen en behoeften van haar leden meegeven aan de lokale politiek. De resultaten van het onderzoek worden aangeboden aan alle lokale politieke partijen binnen de Peelgemeenten.

Gemeenten hebben steeds meer te zeggen als het gaat om zorg en welzijn voor hun inwoners, legt Monique Gubbels-van Oosterhout (manager Zorgboogextra) uit. "Met 21.000 gezinslidmaatschappen (ongeveer 50.000 mensen) vertegenwoordigen wij zo'n 20% van de bevolking in de Peelregio. We wilden dat onze leden zelf konden aangeven wat zij belangrijk vinden als het gaat om zorg en welzijn. En waar in hun ogen de lokale politiek rekening mee zou moeten houden, bijvoorbeeld bij het opstellen van hun partijprogramma's."

Preventie en eenzaamheid Van de ruim 7.000 leden die een online vragenlijst ontvingen, nam zo'n 18% deel aan het onderzoek. De meeste respondenten gaven aan dat zij het belangrijk vinden dat gemeenten inzetten op preventie, huishoudelijke hulp, eenzaamheid en de ondersteuning van mantelzorgers. "Tegelijkertijd gaven zij aan dat de informatievoorziening op deze punten verbeterd kan worden.", aldus Monique Gubbels-van Oosterhout. "Over het algemeen vinden leden aandacht voor het sociale aspect van de zorg erg belangrijk. Zo vindt 90% van de respondenten de sociale functie van de huishoudelijke hulp net zo belangrijk als de huishoudelijke werkzaamheden zelf."

Zorgboogextra gaat de resultaten de komende weken aanbieden aan alle lokale politieke partijen in de Peelregio. De resultaten van het onderzoek laten zien wat onze leden belangrijk vinden en waar behoeften liggen, besluit Henri Plagge, voorzitter raad van bestuur van de Zorgboog. "En omdat we met Zorgboogextra ruim 20% van de bevolking in de Peelregio vertegenwoordigen, zou de lokale politiek hier in onze ogen rekening mee moeten houden. Zij kunnen hier zeker hun voordeel mee doen!"

Bent u geïnteresseerd in de volledige resultaten van het onderzoek? Kijk dan op www.zorgboogextra.nl/advies.


Trefwoorden: ledenorganisatie zorgboogextra mantelzorgers peelgemeenten
Geplaatst

donderdag 06 juli 2017 | 06.01 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 07 juli 2017 | 11.54 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub