SIRIS.nl

Dialectprofessor geeft lezing voor De Vonder

Jos Swanenberg, Brabants deskundige bij uitstek op het gebied van dialect en toponiemen, geeft op woensdag 15 april een lezing over dit onderwerp voor heemkundekring De Vonder Asten-Someren.

Alle belangstellenden zijn welkom.

Swanenberg is hoogleraar Diversiteit in taal en cultuur aan de Universiteit van Tilburg en adviseur bij Erfgoed Brabant. De ‘dialectprofessor’ houdt zich bezig met de oorsprong en verspreiding van namen. Hij publiceerde diverse boeken en artikelen over Brabantse dialecten. Het is een onderzoeksgebied waar specialismen als historie, geografie, sociologie en biologie bij elkaar komen.

Binnen heemkundegroepen in Noord-Brabant wordt veel gedaan aan het verzamelen van veldnamen, de historische aanduidingen van percelen. Ze zijn van veel belang voor de studie van de geschiedenis en de cultuur van de eigen leefomgeving. De le­zing gaat dieper in op de relatie tussen dergelijke toponiemen en het lokale dialect. Wat leren we over het dialect in vroeger tijden aan de hand van topo­niemen en hoe kunnen we toponiemen verklaren met behulp van de kennis over dialect?

De lezing begint om 20.00 uur in Hotel Centraal aan het Wilhelminaplein in Someren.

Voor leden van De Vonder is de toegang gratis. Niet-leden betalen € 3 entree.