André Heijligers (70) uit Asten ontving op vrijdag 8 september de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Hubert Vos reikte deze onderscheiding aan André uit tijdens de viering van het vijftigjarig bestaan van Manege Heijligers.

André Heijligers vervult een voorbeeldfunctie in de paardensport.

Op jonge leeftijd, vanaf 1963, begon André met lesgeven op de boerderij.

In 1966 was het vooral de verdienste van André  dat twee al bestaande ponyclubs, de Welshruiters en de Polderboy’s opgingen in Ponyclub Het Gulden Spoor. In 1967 volgde de oprichting van de Astense Rij- en Jachtvereniging. Bij beide verenigingen is André tot ongeveer 1975 bestuurslid geweest.
Hij organiseerde trainingen, wedstrijden en jeugdkampen. Zijn manier van lesgeven leidde direct tot grote successen.  Hij wordt gezien als de grote stimulator en adviseur van deze verenigingen. Hij sponsort, verricht hand- en spandiensten en stimuleert ruiters en amazones om zich als vrijwilliger in te zetten.

In 1967 werd na enkele jaren bouwen de Prins Willem-Alexandermanege geopend. Het enthousiasme, de visie en het vakmanschap van André zorgden er al snel voor, dat ‘Asten’ een begrip in hippisch Nederland werd en tot op de dag van vandaag is gebleven.

Als mede-oprichter en -eigenaar heeft André sindsdien honderden ruiters opgeleid, hetgeen tevens tot nationale en internationale successen heeft geleid. André wordt gezien als de nestor van de paardensport in Zuidoost-Brabant, maar hij wordt ook landelijk geroemd om zijn kennis, innovatieve karakter en belang voor de paardensport.

André was overigens zelf ook een uitstekend ruiter, die zich als eventing ruiter (toen nog militaryruiter) wist te kwalificeren voor de Olympische Spelen van München. Helaas moest hij uiteindelijk door een blessure van zijn paard van deelname afzien.

Op initiatief van André werd in 2005 Stichting Springsport Promotie Asten opgericht, een stichting die de belangen van alle betrokken partijen behartigt, om zo op een professionele wijze gelden voor de organisatie van concoursen te genereren. Tot op heden is hij als bestuurslid actief.

In 2010 richtte hij tevens Stichting concours Springen Internationaal (CSI) Asten op, met als doel meer internationale paardensportevenementen in Asten te organiseren. Momenteel wordt er twee keer per jaar een internationaal concours georganiseerd met ca. 370 deelnemers. Dergelijke evenementen brengen grote kosten en risico's met zich mee. André stelt echter het sportieve belang altijd boven het financiële belang. Men typeert hem als vooruitstrevend in zijn bedrijfsvoering en de drijvende kracht achter de organisatie van deze evenementen.

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie wijst op het maatschappelijke belang van het manegebedrijf en spreekt over een kundige, sociaal bewogen man, die het sportieve belang altijd voorop stelt. De inzet van André voor de hippische sport in Nederland heeft bijgedragen aan het hoge niveau daarvan.

André stond voor de ontwikkeling van betere omstandigheden en bouwde de juiste voorzieningen, altijd met een scherp oog voor wat de sport nodig had. Verenigingen uit de wijde omgeving mochten om niet wedstrijden op zijn terrein organiseren, zodat de kosten laag bleven. Momenteel heeft een vijftiental paardensportverenigingen uit de regio haar thuisbasis bij Manege Heijligers, waar ze van alle faciliteiten gebruik kunnen maken. Daar waar kan sponsort en adviseert André deze verenigingen.

Het plezier in de sport staat voor André  tot op de dag van vandaag voorop. Zijn gave is om elke ruiter of amazone, op elk niveau, met het juiste paard te leren paardrijden. Ontelbare aantallen ruiters en amazones heeft hij plezier in de paardensport bijgebracht. Desnoods zette hij zijn eigen paarden in om hen verder te helpen.

Vele door André opgeleide ruiters gebruiken nog altijd zijn methodiek en wijze van lesgeven. Diverse ruiters beschouwen hem als grondlegger van de door hen behaalde grote internationale successen. Daarnaast hebben vele ruiters hun carrière na de sport mede aan hem te danken en maken zij nog altijd dankbaar gebruik van zijn steun en adviezen.

Foto's van de uitreiking van de koninklijke onderscheiding volgen nog.


Trefwoorden: manege heijligers
Geplaatst

dinsdag 12 september 2017 | 17.00 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 14 september 2017 | 19.39 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub