Op zondag 10 september vond op het Wilhelminaplein in Someren de inleverdag plaats voor het Bierdoppenfestival.

In 2012 werd bij Eduard en Marius Wijlaars op De Schans in Someren gehoor gegeven aan de oproep van de Kennedymars: organiseer iets leuks tijdens de Kennedymars voor het goede doel.

Aangezien zij vanwege hun metaalbewerkingsbedrijf goede connecties hebben met ijzerhandelaar Janssen kwam Eduard met het idee bierdopjes te verzamelen en deze bij de ijzerhandel aan te bieden. Fa. Janssen was meteen bereid om mee te werken. En toen ging het rap: familie en vrienden werden uitgenodigd, er werden leuke bands uit Someren en omgeving bereid gevonden om gratis te komen optreden en het Bierdoppenfestival was een feit.

Tot vorig jaar was het Bierdoppenfestival een besloten feest voor familie en vrienden, waar onder het genot van een drankje en goeie muziek via veilingen, sponsoring en natúúrlijk het oud ijzer-geld van de dopjes veel geld bijeen werd gebracht voor het goede doel.

Echter na vijf jaar met veel plezier schitterende Bierdoppenfestivals te hebben georganiseerd, vond de organisatie dat het punt was bereikt waarop het festival enigszins anders moest worden ingevuld zodat het een groter publiek kan bereiken en daardoor meer gelden kan verzamelen voor goede doelen.

In de afgelopen vijf jaar was een goede samenwerking opgebouwd met De Comeet en was het dan ook vertrouwd om het festival onder te brengen bij De Comeet tijdens de Outdoor-festiviteiten in oktober. Het festival blijft echter als stichting bestaan met als doelstelling geld inzamelen voor goede doelen.

Waren het in het eerste jaar nog 1.720 kg dopjes, zo werden er in 2016 maar liefst 31.080 kg ingeleverd.

In de afgelopen vijf jaar kon het Bierdoppenfestival dankzij al die grote en kleine enthousiaste verzamelaars, sponsors etc. bijna € 50.000 overmaken naar goede doelen.

Ontroerend, soms hilarisch en altijd mooi zijn de verhalen achter de inzamelingen. Ontroerend als een klein meisje met een boterhamzakje vol dopjes komt, hilarisch als vanuit Overijssel Dikky met een camper met doorgezakte wieltjes de bocht om komt, tot aan het dak gevuld met dopjes. Maar altijd mooi is het om te zien hoeveel mensen zich zomaar inzetten om de dopjes te verzamelen. Hoe sommigen er vele kilometers en uren insteken om al die dopjes bij elkaar te krijgen. En verzamelen gebeurt inmiddels op vele plaatsen in Nederland, het is allang geen regionaal gebeuren meer. Van cafés in Utrecht tot kantines in St.- Oedenrode. Van sportverenigingen in Enschede tot bedrijven in Groningen, als men ervan hoort gaat de knop meteen om en worden de dopjes gespaard.

Het is niet te geloven maar na de grote inleverdag van zondag 10 september kan de organisatie van het Bierdoppenfestival nu al stellen dat ze ruimschoots over het record van 2016 heengaan. Alleen al Mark de Smit kwam met een volle oplegger dopjes.

Zondag 15 oktober op het Bierdoppenfestival tijdens de Outdoor-festiviteiten bij De Comeet wordt het aantal kilo’s van dit jaar bekend gemaakt.

Voor foto’s en/of informatie www.bierdoppenfestival.nl.


Trefwoorden: bierdoppenfestival marius wijlaars eduard wijlaars
Geplaatst

dinsdag 12 september 2017 | 08.09 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 12 september 2017 | 09.12 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub