Op zaterdag 16 september deed de spectaculaire The Big Sheep Tour Someren aan.

Het Kempische Heideschaap vormt een kenmerkend onderdeel van het culturele erfgoed van de Kempen en de Peel.  Om dat onder de aandacht te brengen en de bouw van een nieuwe schaapskooi te realiseren trekt de The Big Sheep Tour door onze regio. Ze maken met 250 schapen een twee weken durende tocht door de Kempen en de Peel. 

Op zaterdag 16 september was de kudde schapen bij De Soete Inval in Someren. Daar waren demonstraties wol vilten en schapen drijven.

 

Bij uw wandeling of fietstocht over de Strabrechtse Heide komt u hem zeker tegen, het Kempische Heideschaap. Eeuwenlang was zijn hoge, statige verschijning te vinden op de Kempische heidevelden en graslanden en daarmee een bepalende factor in het ontstaan van het landschap. Het was het meest voorkomende huisdier en bovendien een belangrijke leverancier van vlees, mest en wol.

Vanaf de 19e eeuw verloor het Kempische Heideschaap echter zijn landbouwkundige functie en bleek halverwege de 20e eeuw zo goed als uitgestorven te zijn. Gelukkig kwam op tijd het besef de nog resterende heidegronden tot natuurreservaten te maken, waarbij de begrazing door heideschapen onmisbaar werd. Daarom werd in 1967 de Stichting het Kempische Heideschaap opgericht. Met een verantwoord en succesvol fokprogramma is de kudde Kempische Heideschapen inmiddels uitgegroeid tot maar liefst 700 schapen. Een nieuwe schaapskooi is dringend nodig en zou de bekroning zijn op het vijftigjarig jubileum.

 


Trefwoorden: the big sheep tour kempische heideschaap de soete inval
Geplaatst

zondag 17 september 2017 | 09.57 uur

Laatst gewijzigd

zondag 17 september 2017 | 10.57 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub