SIRIS.nl

Varkenshouders in Oost-Brabant bundelen de krachten

Varkenshouders in Oost-Brabant, die zijn aangesloten bij de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), hebben de krachten gebundeld in een eigen regiobestuur.

Eric Stiphout werd gekozen tot voorzitter van de POV Regio Zuid-Oost. Stiphout woont in Boxmeer en heeft een zeugen- en vleesvarkensbedrijf in Sambeek. Hij produceert varkens onder het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.

De POV start in alle zeven POV-regio’s in Nederland met regiobesturen. De Regio Zuid-Oost is na de regio’s Noord (Groningen Friesland, Drenthe), West (Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Flevoland), Gelderland en Zuid-West (West- en Midden-Brabant en Zeeland), de vijfde regio waar een eigen regiobestuur is benoemd. Brabant heeft als enige provincie twee regiobesturen.

Met het benoemen van een regiobestuur in de Regio Zuid-Oost, zet de POV de volgende stap naar het integreren van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij in de POV. De regiobesturen bestaan dan ook uit varkenshouders van zowel NVV- als (Z)LTO-huize. Hiermee wordt voldaan aan de wens van varkenshouders om met één geluid naar buiten te treden en één belangenbehartiger te hebben voor de gehele Nederlandse varkenshouderij. De definitieve fusie tussen NVV en LTO Varkenshouderij is op 1 januari 2018.

Regiobesturen van de POV zetten zich in voor de belangen van de varkenshouders in hun regio. De regiovoorzitter vertegenwoordigt de belangen van zijn regio in het Landelijk bestuur van de POV.

De overige leden die gekozen zijn in het POV-regiobestuur Zuid-Oost zijn:

Henny Driessen (53), zeugen-vermeerderingsbedrijf in Someren, Produceert onder het keurmerk Beter Leven, aangesloten bij Frievar en lokale vleesverkoop Friberne varkensvlees,

Jos van Vonderen (48), vleesvarkensbedrijf in Zeeland, tevens voorzitter van de Agrarische Natuurvereniging Maashorstboeren,

Marc van Erp (36), zeugen- en vleesvarkensbedrijf in Sint-Oedenrode,

Wilfred Bankers (45), zeugenbedrijf en vrije uitloopkippen in Deurne,

Willem Berkers (25), zeugenbedrijf in Heusden en vleesvarkensbedrijf in Meijel.