SIRIS.nl

Windenergie in de Diepenhoek

Op vrijdag 3 november wordt in buurthuis De Smelen op Sluis 13 de samenwerkingsovereenkomst ondertekend door ZummerePower en EnergieKontor met betrekking tot de ontwikkeling van windenergie in de Diepenhoek in Someren-Eind.

Energiecoöperatie ZummerePower en Energiekontor gaan samen de mogelijkheden onderzoeken om een windenergie-initiatief in de Diepenhoek - Sociaal windpark Diepenhoek - tot stand te brengen, bestaande uit circa acht windturbines. Volgens de huidige technieken zouden acht turbines van elk 4,5 MW gerealiseerd kunnen worden.

Om deze samenwerking verder vorm te geven ondertekenen de partijen een samenwerkingsovereenkomst. In deze overeenkomst worden afspraken vastgelegd m.b.t. het doel van het project, de taken en verantwoordelijkheden en de kosten. EnergieKontor heeft de ervaring en de financiële mogelijkheden om deze ontwikkeling te realiseren.

ZummerePower is een lokale energiecoöperatie van burgers en bedrijven, opgericht in 2013, die de samenwerking en het draagvlak onder Somerenaren stimuleren om in 2050 een duurzaam Someren te realiseren.

Een substantieel deel van de financiële revenuen van dit windpark zal naar de gemeenschap gaan, conform de norm van de NWEA gedragscode draagvlak en participatie wind. De eerste tien jaar wordt er een extra donatie in het sociaal duurzaamheidsfonds gedoneerd.

Verder heeft ZummerePower het optierecht om 33% van het park zelf de exploiteren. Bij acht windmolens betekent dit het in eigendom nemen van drie windmolens.

De energiecoöperatie gaat in de komende periode verder onderzoeken of dat dit een haalbare optie is. Er is binnen het contract ook afgesproken wat er gebeurt als de coöperatie geen gebruik maakt van dit optierecht: per molen wordt eenzelfde bedrag in het fonds gestort als wat een grondeigenaar jaarlijks ontvangt. Uitgangspunt blijft dat burgers en bedrijven uit de omgeving financieel kunnen participeren tegen een gunstig renteperspectief en dat de winsten van de coöperatiemolens naar de gemeenschap terug vloeien. De leden van de coöperatie zullen daar in een later stadium een besluit over nemen. Aan omwonenden in een straal van 800 m, is gedurende de productieperiode ook een jaarlijkse financiële bijdrage toegezegd.

Uit het Sociaal duurzaamheidsfonds kunnen allerlei projecten worden gefinancierd die gericht zijn op een verdere verduurzaming en leefbaarheid van de lokale gemeenschap. Het omgevingsfonds wordt beheerd door ZummerePower. Er wordt een werkgroep ingesteld die jaarlijks zal rapporteren aan de ledenraad van de coöperatie. Criteria en spelregels zullen ook verder uitgewerkt worden en door de ledenraad van ZummerPower worden vastgesteld.

Zowel het provinciaal bestuur als het gemeentebestuur van Someren hechten grote waarde aan deze duurzame energie-impuls. Om dit te onderstrepen zal gedeputeerde Annemarie Spierings en een vertegenwoordiging van het gemeentebestuur aanwezig zijn bij de ondertekening.