SIRIS.nl

Wandeling De Stappers in Geijsteren

De Astense KBO-wandelgroep De Stappers gaat op donderdag 25 januari wandelen in en rondom het Landgoed Geijsteren.

Het Landgoed Geijsteren bestaat uit een aantal mooie natuurgebieden en boerderijen met akkers en weiden. 

De fraaie Oostrums Molenbeek doorkruist het landgoed. De woningen, die tot het landgoed behoren, zijn duidelijk herkenbaar aan de heraldische kleuren zwart en wit, terug te vinden in de luiken en deuren van de boerderijen van het landgoed.

De totale oppervlakte van het landgoed bedraagt ongeveer 7.000 hectare. Het heeft een mooi gevarieerd bos en ze wandelen ook over een zandverstuiving.

De Rosmolen is een watermolen op de Oostrums Beek. Al doet de naam anders vermoeden deze molen is geen rosmolen en is dat ook nooit geweest. Wel heeft het vierkantige molengebouw met tentdak het uiterlijk van een rosmolen. Een echte rosmolen is een molen waarbij de aandrijvingskracht wordt geleverd door een paard. Het gebied waar de huidige Rosmolen staat werd “Aan de Rosmolen" genoemd, aangezien zich in de nabijheid een boerderij bevond die een rosmolen bezat, die in 1863 door brand werd verwoest. Deze naam is op de watermolen overgegaan.

De in gothische stijl gebouwde St. Willibrorduskapel met driezijdige steunberen, een westelijke topgevel en een openklokke spitsje op het dak is in de de 16e eeuw gebouwd. De plaats was reeds lang een bedevaartsoord. Naast de kapel bevinden zich een eeuwenoude waterput de heilige bron en een grenspaal uit 1551. Deze paal markeert de grens tussen het Land van Cuijk en het Land van Kessel en is de grens tussen de provincies Noord-Brabant en Limburg

Kasteel Geijsteren is een kasteelruïne daterend uit begin 1200. Archeologisch onderzoek wijst uit dat er omstreeks 1236 een ronde woontoren was met een ringmuur. Dit is in de loop der tijd steeds vergroot. Het kasteel werd in 1585 verwoest en in 1918 brandde het af, waarbij ook het hele huisarchief verloren ging. Na de brand van 1918 werd het kasteel herbouwd en de ruïne geconserveerd. In 2012 werd ze weer voor het publiek toegankelijk.

Enkele jaren geleden kwam het ware verhaal over het bombardement op het Geijsterse kasteel naar boven. Voordat het kasteel werd aangevallen waren alle Duitsers uit het gebouw verdwenen. Vanuit vliegbasis Eindhoven vertrokken enkele bommenwerpers en zetten koers richting Geijsteren. Op veilige afstand van het kasteel stond een filmploeg klaar, die de vernietiging van het gebouw zou gaan vastleggen. De film werd later gebruikt als propagandafilm voor het Britse thuisfront.

De middagpauze wordt gehouden in de kantine van de Golf- en Countryclub Geijsteren. In de middag trekken ze door de Boogaard, Heiveld, Hoogveld, Kraakhut Goldherenheide en nog zo wat van die buurtschappen om weer bij de auto’s uit te komen. 

Na de wandeling is er een nieuwjaarsborrel bij Els en Erik de Vries in Lierop.