SIRIS.nl

Kunstlezing Peter Huijsmans voor Vrouwen Centraal

Peter Huijsmans uit Someren gaf op woensdag 31 januari in Zalencentrum Centraal een kunstlezing over Art Deco voor Vrouwen Centraal.

Art Deco was een populaire stijlbeweging in de periode van 1920 tot 1939. Deze stroming had haar weerslag op de decoratieve en toegepaste kunst, zowel bij de architectuur, het grafische-, industrieel- en interieurontwerp, als de beeldende kunst en kledingmode.

De beweging was in zekere zin eclectisch, d.w.z. een mengelmoes van verschillende stijl- en kunststromingen uit de eerste decennia van de twintigste eeuw.

Belangrijkste kenmerk van ‘Art Deco’ en tevens het verschil met de meer organische ‘Art Nouveau’ is de omarming van technologie in aanvulling op traditionele motieven.

De stijl wordt vaak gekenmerkt door rijke kleuren, geometrische figuren en overdadige versieringen.

Peter Huijsmans was voor kort als docent bouwkunde/bedrijfskunde werkzaam bij het ROC Ter AA in Helmond. Ook gaf hij lessen in designgeschiedenis. Van huis uit heeft hij van zijn vader en grootvader (die directeur was van het gemeentemuseum Roermond ) de liefde voor kunst en vormgeving meegekregen. Als bouwkundige heeft hij altijd veel interesse gehad in architectuur, vormgeving en kunst. Vanuit die interesse is zijn passie steeds verder gegroeid. Het verzamelen van kunstboeken en kunstvoorwerpen is een van zijn grootste hobby's. Ook fotografie heeft zijn speciale belangstelling. Peter vindt het een uitdaging om met geïnteresseerden zijn passie voor kunst en vormgeving te delen.