SIRIS.nl

Lezing over luchtoorlog en Wehrmachthuisje

Oorlogsdeskundige Ruud Wildekamp verzorgde op maandag 26 februari, op uitnodiging van heemkundekring De Vonder Asten-Someren, een lezing over de luchtoorlog boven Someren in zaal Heidehof in Someren-Heide.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hoorden Somerenaren regelmatig het ronkende geluid van geallieerde bommenwerpers. Die waren op weg naar Nazi-Duitsland om daar hun bommen te droppen en zo Duitsland te verzwakken en ons te bevrijden. De Duitsers probeerden met grote zoeklichten de geallieerde vliegtuigen in hun stralenbundel te vangen. Hadden ze er een in, dan kwam een nachtjager van vliegveld Venlo om de bommenwerper uit de lucht te schieten.

Die zoeklichten stonden niet zo maar ergens, maar waren een systematisch onderdeel van de zogenaamde Kammhuberlinie. Voor huisvesting van de soldaten die de zoeklichten bedienden, waren huisjes gebouwd, de Wehrmachthuisjes. Someren lag in de Duitse verdedigingslinie en er zijn nog steeds resten ervan aanwezig. Met name in Someren-Heide.

Ruud Wildekamp uit Gemert ging tijdens deze avond in op de Kammhuberlinie in Someren-Heide en de luchtoorlog boven Someren. Ruud is assistent van de beheerder van de traditiekamer (museum) Typhoon van de vliegbasis Volkel en daar lid van de Documentatiegroep Volkel; vrijwilligers die de (lucht) oorlog bestuderen. Hij is de secretaris van de groep. Zijn speciale interesse gaat uit naar de Peel-Raamstelling. En natuurlijk de Duitse luchtverdediging bij nacht, de zoeklichtengordel, de Kammhuberlinie en de radio- en radarverbindingen in zuidoost-Brabant. Ruud heeft meerdere boeken samengesteld over de vliegvelden en de vliegtuigcrashes in de regio tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na het verhaal van Ruud Wildekamp deden enkele enthousiaste Somerenaren uit de doeken wat ze voor plannen hebben met de resten van de zoeklichtengordel in Someren-Heide. Ze zijn met direct-betrokkenen (eigenaar en aanwonenden) er van overtuigd dat de resten bewaard moeten blijven en zoveel als mogelijk hersteld. Hiermee kan dan regelmatig aan de Somerense jeugd en andere geïnteresseerden het verhaal van de luchtoorlog boven Someren en de bevrijding worden doorgegeven.