SIRIS.nl

Met IVN naar De Berken en de Astense Aa

Op zondag 8 april kunt u met gidsen van IVN Asten-Someren het beekdal van de Astense Aa met natuurgebied De Berken ontdekken.

In De Berken meandert de Aa nog als vanouds door een laag vogelrijk bosgebied. Iets verderop is het beekdal opener van karakter.

Het gebied is opnieuw ingericht en er ontwikkelt zich langs de Aa nieuwe natuur in samenspel met de omringende landbouwgronden.

Kortom, een afwisselende natuur die uitnodigt om te verkennen.

De wandeling begint om 13.30.

Het vertrek vanaf het begin van het fietspad aan de Busserdijk/De Berken in Ommel.

De lengte van de wandeling is ongeveer 3 km.

Waterdicht stevig schoeisel wordt aanbevolen.

Veel mensen kennen de Astense Aa. Meestal van de oversteek o.a. tussen Ommel en Vlierden. Hierbij daal je van vanuit Ommel iets af door een mooi beekdal tot aan de Astense Aa, om vervolgens een veel steilere opgang te maken naar Vlierden. Dit heeft alles te maken met een tak van de Peelrandbreuk.

De Astense Aa is een laaglandbeek die vanuit de Deurnese Peel water afvoerde naar de Aa richting den Bosch, om vervolgens via de Dieze en de Maas in de Noordzee te belanden. Het zwarte Peelwater heeft inmiddels plaatsgemaakt voor helder, vooral regenwater. Vooral voor de landbouw werd het beekje in de jaren 60 gekanaliseerd om ca. 50 jaar later weer nieuwe meanders te krijgen. Nieuwe mogelijkheden en nieuw inzicht bracht een win-win situatie voor natuur, landschap en landbouw.

Dat de natuur hiervan profiteert was snel te merken. De soortenrijkdom rond de breed ingerichte  oevers is met sprongen vooruit gegaan. Als ecologische eenheid maar ook als ecologische  verbindingszone is dit een belangrijke stap in de goede richting. Zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts staat nog het een en ander te gebeuren om de verbinding te completeren. Samen met andere plannen om de Kleine Aa en de Aa tussen Asten en Someren te laten meanderen, kunnen in de toekomst verschillende kleine natuurgebiedjes aan elkaar verbonden worden. Voor de broodnodige uitwisseling van genetisch materiaal is dit bijna een must voor natuurbehoud.