SIRIS.nl

Gastles 'Wandelen voor water' op Het Lover

Op dinsdag 17 april kreeg een aantal groepen op Daltonschool Het Lover in Asten een gastles over ‘Wandelen voor water’.

Op dinsdag 17 april kreeg een aantal groepen op Daltonschool Het Lover in Asten een gastles over ‘Wandelen voor water’. De les werd verzorgd door Liesbeth Rippen van VvAA. De leerlingen leerden over de situatie van hun leeftijdsgenootjes in Afrika en dat drinkwater en goede hygiëne belangrijke voorwaarden zijn voor een gezonde basis.

De school neemt op woensdag 9 mei deel aan de actie 'Wandelen voor water'.

Met deze sportieve actie kunnen kinderen zélf iets betekenen voor hun leeftijdsgenoten in Afrika. De leerlingen van Het Lover lopen dan met zes liter water op hun rug om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor veilig drinkwater.

Met de opbrengst van Wandelen voor Water verbetert Simavi in Kenia, Oeganda en Tanzania de toegang tot schoon drinkwater en veilige toiletten op scholen.

Een gebrek aan drinkwater, slechte riolering en overal afval. Wonen in een sloppenwijk levert onhygiënische situaties op wat vaak weer resulteert in gezondheidsproblemen. En de bewoners hebben het al zo zwaar. Daarnaast heeft de lokale overheid te weinig budget en te weinig kennis. Het beleid dat er is wordt vaak niet effectief uitgevoerd. Daarom gaan we in Addis Ababa, Afar en Oromia (Ethiopië) aan de slag om deze problemen aan te pakken.

In de sloppenwijken en andere arme buurten van Ethiopische steden zoals Addis Ababa is vaak gebrek aan schoon drinkwater, rioleringssystemen en vuilnisophaaldiensten. Dit zorgt voor onhygiënische situaties, waarvan met name kinderen slachtoffer zijn. Ziekten veroorzaakt door vervuild water zijn nog altijd een van de belangrijkste doodsoorzaken van kinderen onder de vijf jaar.

In het nieuwe vijfjarige project, dat dit jaar is gestart, pakken ze de problemen van verschillende kanten aan. Ze gaan voorlichting en training over hygiëne geven aan bewoners van sloppenwijken en kinderen op scholen. Op die manier leren ze hoe ze ziekten kunnen voorkomen. Maar dan moeten er natuurlijk ook voorzieningen zijn. Daarom leggen we met behulp van lokale partners voorzieningen voor schoon water en riolering aan en breiden we bestaande (sanitaire) voorzieningen in sloppenwijken en op scholen uit.

Wat goed werkt in een ander project, past Simavi ook hier toe. Ze motiveren en ondersteunen jongeren en vrouwen om duurzaam bedrijfjes rond schoon water, sanitatie en hygiëne op te zetten - denk hierbij aan openbare douches en toiletten waar bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs gebruik van maken. En omdat ze willen dat hetwerk duurzaam is en mensen niet afhankelijk van ons blijven, trainen en ondersteunen ze overheidspersoneel in hun managementtaken en het samenwerken met het lokale bedrijfsleven.

Uiteindelijk zullen meer dan 144.000 mensen in sloppenwijken en andere arme gebieden - zoals het verre en afgelegen Afar - toegang krijgen tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Want schoon water is toch echt een zaak voor iedereen.

Dit doet Simavi onder meer door:

voorzieningen in sloppenwijken en scholen voor o.a. schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen aan te leggen en uit te breiden;
training en voorlichting te geven aan bewoners van sloppenwijken en kinderen op scholen over hygiëne;
vrouwen en jongeren te motiveren en te ondersteunen zodat ze succesvol bedrijfjes rondom schoon water, sanitatie en hygiëne op kunnen zetten én in stand kunnen houden;
training en ondersteuning te geven aan overheidspersoneel voor beter management van water- en sanitaire diensten, samenwerking met bedrijfsleven, en het betrekken van burgers bij besluitvorming.

Een goede gezondheid(szorg) maakt echt het verschil. Dat gaat verder dan een beter en prettiger leven. Iemand die gezond is, heeft meer kans om een opleiding af te ronden, beter betaald werk te vinden of een eigen bedrijfje te beginnen. Kortom, iemand heeft zo meer mogelijkheden om aan de armoede te ontsnappen. En daar profiteert ook de gemeenschap en uiteindelijk het hele land van.

Amref Flying Doctors is in 1957 opgericht en is uitgegroeid tot de belangrijkste gezondheidsorganisatie in Afrika. Nog steeds gebruiken ze vliegtuigen om afgelegen gebieden te bereiken. Maar het werk omvat inmiddels veel meer. Tegenwoordig richt Amref zich vooral op gezond blijven, door middel van voorlichting, opleiding en onderzoek. Daar waar de dokter niet komt, overbruggen ze de afstanden naar de gezondheidszorg. Daarbij gebruiken we ook innovatieve methoden, zoals e- en mLearning.

Amref voert haar projecten daar uit, waar ze het meeste effect hebben. Daarom richten ze zich vanuit Nederland vooral op jonge Afrikaanse vrouwen. Ze werken daarbij op twee niveaus. Samen met de lokale bevolking zoeken ze naar praktische oplossingen die ze zelf kunnen uitvoeren en voortzetten. En met overheden en internationale organisaties overleggen ze over blijvende verbeteringen. Hiervan profiteren niet alleen de vrouwen zelf, maar ook hun kinderen en de gemeenschap waarin ze leven.

Vanuit Nederland werven ze fondsen voor het werk in Afrika, waarbij we ervoor zorgen dat die effectief en efficiënt worden ingezet. Amref in Nederland geniet het vertrouwen van ruim 100.000 donateurs.