Graham Spence is in Asten.

Spence is een achterneef van Donald Jordan, de piloot van de Avro-Lancaster EE198 die in juni 1943 in de Groote Peel crashte. Daarbij kwamen alle zeven bemanningsleden van de bommenwerper om.

Graham Spence zal op dinsdag 24 april om 20.00 uur in Museum Klok & Peel in Asten voor Heemkundekring De Vonder een lezing houden. Hij vertelt over het te korte leven van Donald Jordan, over de geschiedenis van het Bomber Command en over het onderzoek voor zijn boek.

De lezing is voor leden van De Vonder gratis. Andere geïnteresseerden betalen € 3.

De Vonder-voorzitter Jan van de Rijdt zal de lezing ter plekke vertalen.

In november 2013 zocht Graham vanuit Engeland contact met de nazaten van Karel van Bussel, wiens vrij nieuwe ontginningsboerderij aan de Gezandebaan in Heusden in juni 1943 door de afgeworpen bommen is verwoest. Zijn initiatief leidt tot een reeks nieuwe verhalen.

Met het verzoek van Graham om informatie over die crash gaat de familie Van Bussel aan de slag. Martien van Bussel speurt naar documenten en zijn zwager, Piet Wijnen, vraagt Gerard Geboers om te helpen bij het optekenen van de ervaringen van de nog levende ooggetuigen. Tijdens een eerste bezoek van Graham en zijn vrouw Pam aan de Peel in 2016 publiceert laatstgenoemde een tweetalig boekje met daarin de opgetekende herinneringen van een drietal ooggetuigen, getiteld “… een bommenwerper crashte in de Groote Peel…”

Tijdens dat eerste bezoek komt Graham in contact met Ad van Zantvoort, die al vele jaren onderzoek doet naar de luchtoorlog in de Peel. Hij zal Graham aan de adressen helpen van nabestaanden van meerdere toen omgekomen Avro Lancaster EE198-bemanningsleden.

Ook publicaties in de regionale pers blijven niet zonder gevolgen. Enkele mensen doen verslag van hun ervaringen. Het betreft verhalen over waarnemingen op de crashplek, maar ook heeft iemand de tas met landkaarten van het toestel gevonden en er duikt een ring op. Een ring die de handige tiener Harrie Vaes uit Ospel destijds gemaakt heeft van een stuk aluminium van het toestel.

Voorjaar 2017 publiceert Graham Spence een eigen boek, getiteld For High Emprise, waarin naast Donald Jordan en de geschiedenis van het Bomber Command ook de verhalen van de Nederlandse ooggetuigen uitgebreid aan bod komen. Uiteraard is dit een Engelstalig boek.

Op maandag 23 april vond in de vernieuwde Peelboerderij bij Buitencentrum de Pelen een bijeenkomst voor genodigden plaats, waar naast Graham en Pam Spence ook een vijftal familieleden van de bij de crash omgekomen staartschutter, sergeant William Parkes aanwezig waren. Bij die gelegenheid overhandigde de inmiddels 89-jarige Harrie Vaes de ring, die hij 75 jaar geleden gemaakt heeft, aan Graham. Burgemeester Henk Evers van Nederweert begeleidde de overdracht van de ring, die dankzij de inspanningen van Graham in Engeland een mooie bestemming zal krijgen.


Trefwoorden: buitencentrum de pelen lancaster bommenwerper gerard geboers graham spence
Geplaatst

dinsdag 24 april 2018 | 12.33 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 24 april 2018 | 13.33 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub