SIRIS.nl

Bestrijding eikenprocessierups in gemeente Someren

In de maanden mei, juni en juli kan op eikenbomen in de gemeente Someren de eikenprocessierups voorkomen.

Contact met de beharing van deze rupsen kan klachten veroorzaken als jeuk, huiduitslag en/of irritatie aan ogen of luchtwegen. Op plaatsen waar veel ongemak is, probeert de gemeente op milieuvriendelijke wijze de plaag zo vroeg mogelijk te bestrijden. Begin april is geconstateerd dat de rupsen zijn uitgekomen.

Om de overlast zoveel mogelijk te beperken wordt begin mei gestart met de bestrijding. Het precieze moment is afhankelijk van de ontwikkeling van de rupsen. In totaal duurt deze bestrijding enkele weken. Ze spuiten met een biologisch middel dat geen schade veroorzaakt voor de volksgezondheid, maar bij sommige mensen een allergische reactie kan veroorzaken. Als u ziet dat er gespoten wordt en u bent te voet of met de fiets, adviseert de gemeente u onder de spuitnevel vandaan te blijven. Tot ongeveer half juli houden ze in de gaten of de bestrijding voldoende aanslaat. Ze bestrijden langs verharde wegen en incidenteel langs zandwegen.

Bestrijdingsoverzicht wegen en plaatsen: Achterbroek, Avennelaan bij dierenparkje, Berkeindje, Beliënberkdijk, Bennebroekstraat, Beuvenlaan, Breestraat, Broekstraat ook zandgedeelte, Broekkant, Brugstraat, Burg. Roelslaan (vanaf Muldersweg tot Rotonde), school Dellerpad, Dellerpad, Diepenhoekseweg, De Donck bij parkeerplaats en theater, Doorleggersbaan, Einderweg verhard gedeelte, Ekkert, Gelderselaan, Gezandebaan, Van Gijselstraat, Goord Verbernedijk, Groesbaan (alleen verhard gedeelte), Haagdoornweg (achterkant van Meidoornstraat), Heesvenstraat, Heezenbergweg, Heibloemstraat, Heikantstraat, Heistraat, Heiveldsestraat, Herselseweg, Hoevenstraat, Hogeweg, Hollestraat, de Hoof, Houtbroekdijk, Houtbroekstraat, Hoijserstraat, Hugterweg/Nederweertseweg. Jan Smitslaan (bij kapelletje op kruising), Kanaalstraat, Keelvenweg (ook kleine bomen langs fietspad) inclusief parkeerplaats en picknickweide, Kraaiendijk, Kerkendijk (fietspadkant). Ook vanaf Nieuwendijk, rechts van de weg, Kerkweg, Kouterstraat, Kromvenweg, Kuilvenweg, Nieuwendijk, Kerkenhuis, Kruisbaan, Kuilerstraat, Laan ten Boomen, Lage Akkerweg, Lage Baan zandweg, Langendijk, Lieropsedijk, Limburglaan, Loovebaan, Lungendonk, Michelslaan, Mierloseweg, Molenbrugweg, Moorselseweg, Muldersweg (ook zandweg), Oude Gorenweg, Otterdijkseweg, Parallelweg, Pasakker 126, Pasakker 130, Peelrijtweg, Peelweg, Phillipsbosweg, Potakkerweg (ook weg bij Jaspersport), Provincialeweg, Ruiter, Ruttenhoek achterkant speelterrein, Scheidingsweg, Scouting terrein Lierop, Slievenstraat, De Smele, Smulderslaan, Smulderslaan semi verharding, Sneppenweg, Somerenseweg, Staakrijtweg zandweg, Steegstraat, Steemertseweg, Stevensvaartje (ook zandweg), Teunis Spekbaan, Vaarsehoef, Vaarsehoefweg, Vaartdijk (verhard gedeelte), Vaartje, Valenpeelsedijk (ook zandweg), Varenschutseweg, Vissersweg, Vlasstraat, de Wertstraat, Speelterrein de Wingerd, Witvrouwenbergweg, Zaanstraat, Zandstraat, Zijlbaantje, houtwal bij zwembad, Potacker en sportveld Someren-Eind.

Sinds een aantal jaren bestrijdt de gemeentede processierups ook op drukke recreatieve plaatsen in bos- en natuurterreinen.

Het gaat hierbij om de volgende routes/wegen en plaatsen: Bussersdijk, Kempenweg, Beuvenlaan, verbindingsweg Beuvenlaan/Kempenweg, fiets-/wandelpad van Busserdijk naar Starven, verlengde Beuvenlaan tot het Starven, zandweg aan de oostzijde van het Witven, fietspad van Provincialeweg tot Hoenderboom, parkeerplaats ’t Jasper, parkeerplaats ’t Bontven, Keelvenweg, verharde fietspad door de Somerense Heide, het Allemanspad, Trimbaan en Cooperbaan.
Het is niet mogelijk om alle rupsen in de natuurgebieden te bestrijden. De gemeente probeert een aantal routes rupsvrij te houden en op deze manier haar recreanten en toeristen een prettig verblijf te bieden in de bossen en natuurgebieden van Someren.

De gemeente blijft alert op de aanwezigheid van rupsen in eikenbomen en stelt uw meldingen op prijs. Ziet u processierupsen in bomen op straten die niet vermeld zijn óf zitten er rupsen in eikenbomen in de buurt van uw inrit of het terras van uw woning? Neem dan contact op met het Klant Contact Centrum in Asten via tel. 0493-671212. Deze rupsen worden dan bestreden.

Voor meer informatie over de processierupsen en gezondheidsklachten kunt u kijken op www.vlinderstichting.nl of www.ggd.nl.