SIRIS.nl

Gezamenlijke collecte voor dertien goede doelen

Voor het vijfde jaar worden in Asten de collectes van dertien goede doelen gezamenlijk uitgevoerd.

Voor de inwoners van de gemeente Asten betekent dit dat er ook in 2018 door deze fondsen niet apart gecollecteerd wordt. Twaalf keer minder zal de collectant aan uw deur aanbellen en u om een bijdrage vragen.

Door de handen ineen te slaan is het voor deze fondsen mogelijk om de collecte op peil te houden en aan de fondsen een goede bijdrage af te dragen.

In elk van de kerkdorpen wordt de Goede Doelen Week op een geheel eigen manier gedaan:

Heusden

Heusden doet al zes jaar de collecte gezamenlijk en heeft inmiddels een eigen organisatie met vaste mensen uit de deelnemende fondsen. Heusden heeft een eigen manier van organiseren, los van Asten. Wel wordt er gezamenlijk opgestart, materialen besteld, opbrengst geteld en gezamenlijk met Asten en Ommel geld overgemaakt naar de deelnemende fondsen. Alle deelnemende fondsen leveren ook collectanten aan in Heusden. Heusden heeft zelf ook een duidelijke organisatie om het collectanten bestand op peil te houden.

Ommel

In Ommel is het de dorpsraad die de organisatie in handen heeft en ook hier wordt het collectanten bestand zelf op peil gehouden. Naast de collectanten die voorheen voor de diverse fondsen in Ommel collecteerden. Ook Ommel heeft haar eigen organisatie net als Heusden, voor wat betreft het rondgaan. De overige werkzaamheden gaan ook hier gezamenlijk met Heusden en Asten.

Asten

Asten heeft een verdeling in twaalf wijken. Alle deelnemende collectanten worden door een route­groep verdeeld over twaalf wijkcoördinatoren. Een materiaaluitgiftepunt verdeelt het materiaal (enveloppen, brieven en emmers ) over de wijkcoördinatoren. De wijkcoördinatoren sturen weer zo'n twintig tot dertig collectanten aan. Ze zorgen dat zij weten waar zij mogen collecteren en dat van de materialen voorzien worden. De wijk-oördinatoren zijn allen vertegen­woor­digers van de deelnemende fondsen.

De gehele organisatie wordt gedaan door vrijwilligers, die tegen zo laag mogelijke kosten deze gezamenlijke collecte organiseren. 

Huis aan huis worden enveloppen met invullijsten verspreid. Hierop kunt u bij elk deelnemend fonds invullen, welk bedrag u wilt geven aan het betreffende fonds. Het totaalbedrag van alle fondsen bij elkaar stopt u samen met de invullijst weer in de envelop. Een week later worden de enveloppen opgehaald. Bij de gezamenlijke telling worden de bedragen verdeeld zoals u dit op de invullijst heeft ingevuld.

Het rondbrengen van de enveloppen is van 14 tot 18 mei. De enveloppen worden opgehaald tussen 22 en 25 mei.

In de gezamenlijke collecten doen dit jaar de volgende fondsen mee: HandicapNL, Alzheimer Nederland, Prinses Beatrix Spierfonds, Diabetesfonds, Hartstichting, KWF kankerbestrijding, Longfonds, Nationaal MS fonds, Epilepsiefonds, Nederlandse Brandwondenstichting, Nederlandse Rode Kruis, Nierstichting en het Reumafonds.

Zie ook www.goededoelenweekasten.nl.