Op woensdag 2 september vond in basisschool LeerRijk in Someren de start plaats van het project ‘De scholen zijn weer begonnen’.

Ieder jaar vallen onder kinderen die op weg zijn van en naar school 35 doden en meer als 600 gewonden. Om die reden voert Veilig Verkeer Nederland (VVN)-afdeling Someren jaarlijks de campagne 'De scholen zijn weer begonnen'.

Wethouder Leon van de Moosdijk gaf de aftrap van de campagne. Hij reikte fietshelmen uit aan de jongste leerlingen. Jonge kinderen op de fiets zijn een kwetsbare groep in het verkeer. De actie is niet alleen gericht op leerlingen van de basisscholen en het voortgezet onderwijs. Ook de overige verkeersdeelnemers moeten zich er van bewust zijn dat er weer grote groepen scholieren aan het verkeer gaan deelnemen.

Na de zomervakantie gaan kinderen voor het eerst weer in grote groepen naar school. Juist in augustus en september is er ieder jaar een piek van het aantal slachtoffers in de leeftijdscategorie van 0 tot 14 jaar. Een opvallend detail is dat één op de drie de slachtoffers onder kinderen op weg is van en naar school.

Kinderen vormen een kwetsbare groep. Zij beschikken immers nog niet over alle vaardigheden om zich als een ervaren en een volleerd deelnemer in het verkeer te verplaatsen.

Verkeersdeelname is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. VVN roept ouders daarom op om kinderen zo veel mogelijk zelfstandig naar school te laten gaan, of onder begeleiding op de fiets. Daarbij is het van belang om een veilige route te kiezen en die route vooraf te oefenen met het kind. De kleuters krijgen een fietshelm uitgereikt, dit voorkomt hoofdletsel bij een valpartij. Verder pleit Veilig Verkeer Nederland voor een verkeersveilige schoolomgeving waarin autoverkeer en fietsers en voetgangers elkaar niet hinderen.


Trefwoorden: leerrijk de scholen zijn weer begonnen veilig verkeer nederland leon van de moosdijk
Geplaatst

woensdag 02 september 2015 | 15.48 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 02 september 2015 | 20.58 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub