SIRIS.nl

Doe mee aan vissenonderzoek Astense Aa

Waterschap Aa en Maas, provincie Noord-Brabant en Stichting RAVON (Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland) zetten zich in voor schoon water en een gevarieerde visstand in sloten en beken.

Zij werken samen met onder meer agrarische natuurverenigingen, hengelsportverenigingen en natuurorganisaties om die doelen te realiseren.

Zaterdag 16 juni kunnen belangstellenden dat met eigen ogen zien in de Astense Aa ten zuiden van Vlierden.

De variatie in vogels en zoogdieren zegt veel over de kwaliteit van hun leefomgeving. Vissen leiden veelal een verborgen bestaan, maar een gevarieerde visstand zegt veel over de kwaliteit van het water. Daar is belangrijke informatie voor Aa en Maas en RAVON. Tijdens de visexcursie van 16 juni in de Astense Aa laten Waterschap Aa en Maas en RAVON belangstellenden zien hoe zij onderzoek doen naar de visstand in sloten en beken. Deze beek is in 2013 opnieuw ingericht en heeft weer een enigszins natuurlijke dynamiek. Zo zijn een aantal stuwen verwijderd die een knelpunt vormen voor de vistrek. Tevens wordt hierdoor het leefgebied van de vissen vergroot, dat gunstig is voor een gezonde visstand.

Voor belangstellenden bestaat een mogelijkheid om met een professioneel schepnet en een waadpak op ‘jacht te gaan’ naar vis. Het doel is om zoveel mogelijk soorten te vangen. In de sloten en beken leven verschillende vissoorten waaronder; stekelbaarsjes, rivierdonderpad, het bermpje, bittervoorn, riviergrondel en kleine modderkruiper. De uitkomsten van het onderzoek gebruiken Waterschap Aa en Maas en RAVON om de mogelijkheden voor vissen binnen het watersysteem te verbeteren.

Deelname is gratis en bijzondere kennis van vissen is niet nodig. De expeditie start op zaterdag 16 juni om 10.00 uur en is rond 15.30 uur afgelopen.

Heb je belangstelling? E-mail dan vóór 15 juni je naam, adres en contactgegevens naar Stichting RAVON, Mick Vos: m.vos@ravon.nl.