SIRIS.nl

Blauwalgen in Loovevijvers in Someren

Waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in de Loovevijvers ter hoogte van hoek Wilbertshof/Groeningen en de Hoevenstraat in Someren.

Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om ieder contact met water van deze vijver te vermijden.

De gemeente heeft waarschuwingsborden geplaatst en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.

De aangetroffen blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.

Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van ‘blauwalgenbloei’. De belangrijkste oorzaak hiervan is een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water. Deze voedingsstoffen komen met name in het water via lokvoer van sportvissers, brood, eenden- en hondenpoep. Ook komen deze stoffen in afgevallen bladeren voor. Het advies van Aa en maas luidt: beperk het gebruik van lokvoer bij vissen, voer geen eenden en laat de hond niet in de nabijheid van het water poepen, zodat voedingstoffen niet in het water terechtkomen.

Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt door bijvoorbeeld regen, vermindert de hoeveelheid blauwalg vanzelf. De maatregelen die begin dit jaar zijn uitgevoerd (baggeren en beplanting verwijderen om bladval in de vijvers te verminderen), hebben dit jaar helaas nog niet voor het gewenste effect gezorgd.

De extreme droogte die de laatst weken heeft geheerst, heeft hieraan ook niet bijgedragen.

Waterschap Aa en Maas onderzoekt nieuwe methoden om blauwalg preventief te bestrijden.