SIRIS.nl

Boekpresentatie ‘De Verborgen wereld van de Strabrechtse Heide’

Op zondag 19 augustus om 11.00 uur wordt tijdens de Strabrechtse Heidedag het boek ‘De verborgen wereld van de Strabrechtse Heide’ gepresenteerd.

Auteur van het boek is Jap Smits, boswachter bij Staatsbosbeheer. In oktober 2016 draaide de gelijknamige natuurfilm van Han Meeuwsen, waaraan ook Smits meewerkte een aantal weken in de VUE-bioscoop in Eindhoven en de maanden erna in verschillende regionale filmzalen. Het boek is een mooie aanvulling op de film.

Het boek verhaalt over de kleine dieren van de heide en hun vaak bijzondere levenswijze, soorten die niet erg opvallen maar o zo belangrijk zijn voor al het leven op de hei. De verhalen worden rijk geïllustreerd door mooie foto’s. Een twintigtal foto’s komen als toegevoegde werkelijkheid echt tot leven in de vorm van bewegende beelden uit de natuurfilm. Ze worden zichtbaar door het gebruik van de AdOn app die gratis kan worden gedownload.

De presentatie start om 11.00 uur met een viertal sprekers Marc de Wit, provinciaal directeur van Staatsbosbeheer, Peter Glas Watergraaf, Pjotr Oosterbroek vertegenwoordiger van de Uyttenboogaart-Eliasen Stichting en Mieke Meeuwsen-Dille, weduwe van natuurfilmer Han Meeuwsen als uitgever van het boek. De speeches worden omlijst door korte filmbeelden uit het boek, te zien op een groot videoscherm.

Na de presentatie, die ongeveer een half uur gaat duren, wordt de film ‘De verborgen wereld van de Strabrechtse Heide nog een keer vertoond. Tijdens de Strabrechtse Heidedag is het boek éénmalig te koop voor € 20 daarna is de winkelprijs € 25. Het is te koop bij de grote boekhandels in de regio, de wereldwinkel in Heeze en op de site www.naturemomentsproductions.com, eventueel in combinatie met de video van de film.

Vanaf de maand september gaat boswachter Jap Smits de regio door met een avondvullende lezing over het thema van het boek ‘De verborgen wereld van de Strabrechtse Heide’ daarbij gaat hij dieper in op de bijzondere natuurwaarden van de heide waar hij al 40 jaar als boswachter ecologie werkzaam is.

De 20e Strabrechtse Heidedag wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer in samenwerking met het IVN Heeze-Leende. Dit jaar is het thema ‘op safari naar de grote én de kleine vijf’. Er is een loting waarbij een ‘Grote vijf safari’ wordt verloot. Je kunt samen met boswachters Erik en Ian op zoek gaan naar heidebeestjes. Er zijn demonstraties schapen drijven en je kunt een kijkje nemen bij de vele kraampjes van diverse natuur- en streekorganisaties. Doe mee met verschillende demonstraties, geniet van bieren en lekkere streekproducten bij het heide café. Voor kinderen zijn er ook veel leuke activiteiten te beleven. En vergeet u vooral niet een bezoekje aan de paarsbloeiende struikheide.

De Strabrechtse Heidedag vindt plaats zondag 19 augustus van 11.00 uur tot 16.00 uur op de Plaetse 5571 TX Heeze (bij de schaapskooi).

De toegang is gratis.

Het parkeren kost € 2. Er is extra bewegwijzering vanaf de A67 en vanuit het dorp Heeze.