Opnames Van Zùmmere en nie Baang van start

De opnames van de Somerense volkslegende ‘Van Zùmmere en nie Baang’ zijn van start gegaan.

De film zal in één week opgenomen worden op diverse historische locaties in Noord-Brabant en Limburg. Hoogtepunt van de opnames is een gigantische veldslag tussen Someren en Helmond waar meer dan honderd stoere mannen aan meedoen.

Het stuk wordt geproduceerd door de Peelpioniers die een groep van ruim honderd enthousiastelingen bijeengebracht hebben om samen de film te maken. Een filmcrew bestaande uit jonge creatieve talenten uit de Peelregio zal de film gaan vastleggen. Hierin worden ze bijgestaan door een groep met allerlei soorten vrijwilligers. Zo is er bijvoorbeeld een geschiedkenner van de heemkundekring betrokken, maar ook een team van visagisten die de acteurs opmaken voordat ze de set opgaan.

De film gaat over Somerenaar Klaas, die een bijzondere band heeft met de smokkeltochten. Hij is daarom ook niet blij als hij erachter komt dat het Zùmmerse zout gestolen is en wil er alles aan doen om dit verborgen te houden voor de rest van de dorpelingen. Hij kent de Zùmmerse mentaliteit en dit zou een regelrechte oorlog met het grote Helmond betekenen. Als hij bij de opslagplaats van het zout aankomt is het echter al te laat: enkele ruige smokkelaars hebben de diefstal ook ontdekt. Wat volgt is een heftige strijd voor Klaas, waarin hij ziet dat niet alleen het hele dorp, maar ook zijn familie in het conflict wordt meegesleurd.

Enkele weken terug haalde het project landelijke publiciteit met een oproep voor stoere mannen. De makers zochten voor een historische veldslag tussen Someren en Helmond meer dan honderd figuranten. De oproep ging ‘viral’ op social media en uiteindelijk konden de makers een keuze maken uit een kleine vijfhonderd stoere mannen. Aanstaande zondag zullen honderd stoere mannen uiteindelijk bijeenkomen om de grootste scène van de film op te nemen. Zij worden door vrijwilligers omgetoverd tot echte negentiende eeuwse boeren en zullen elkaar vervolgens voor het oog van de lens met rieken te lijf gaan.

De film zal vanaf januari 2019 vertoond gaan worden op diverse plekken in Brabant. Informatie over de kaartverkoop volgt later dit jaar.


Trefwoorden: de peelpioniers van zummere en nie baang
Geplaatst

zaterdag 18 augustus 2018 | 09.47 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 21 augustus 2018 | 06.42 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub