Op zondag 19 augustus werden op de Strabrechtse Heide in Lierop filmopnames gemaakt van de historische veldslag tussen Someren en Helmond, die te zien zal zijn in de speelfilm ‘Van Zùmmere en nie Baang’.

Zo'n honderd stoere mannen probeerden elkaar de koppen in te slaan.

De film ‘Van Zùmmere en nie Baang’ wordt geproduceerd door De Peelpioniers die een groep van ruim honderd enthousiastelingen bijeengebracht hebben om samen de film te maken. Een filmcrew bestaande uit jonge creatieve talenten uit de Peelregio legt de film vast. Hierin worden ze bijgestaan door een groep met allerlei soorten vrijwilligers. Zo is er bijvoorbeeld een geschiedkenner van de heemkundekring bij betrokken, maar ook een team van visagisten die de acteurs opmaken voordat ze de set opgaan.

De film gaat over Somerenaar Klaas, die een bijzondere band heeft met de smokkeltochten. Hij is daarom ook niet blij als hij erachter komt dat het Zùmmerse zout gestolen is en wil er alles aan doen om dit verborgen te houden voor de rest van de dorpelingen. Hij kent de Zùmmerse mentaliteit en dit zou een regelrechte oorlog met het grote Helmond betekenen. Als hij bij de opslagplaats van het zout aankomt is het echter al te laat: enkele ruige smokkelaars hebben de diefstal ook ontdekt. Wat volgt is een heftige strijd voor Klaas, waarin hij ziet dat niet alleen het hele dorp, maar ook zijn familie in het conflict wordt meegesleurd.

De film zal vanaf januari 2019 vertoond gaan worden op diverse plekken in Brabant. 


Trefwoorden: de peelpioniers veldslag van zummere en nie baang
Geplaatst

dinsdag 21 augustus 2018 | 13.25 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 29 augustus 2018 | 09.33 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub